Jan Fiala: Registrované partnerství opět praská ve švech. Letos jej uzavřelo 137 párů

06.08.2017 14:17

Před 11 lety měli homosexuálové důvod k oslavám! Česká republika jim po nekonečném boji umožnila uzavírat registrované partnerství obsahující určitá práva a povinnosti plynoucí z manželství, zejména v oblasti dědictví, daní, vyživovací povinnosti a práva zastupovat se v běžných věcech.

Jan Fiala: Registrované partnerství opět praská ve švech. Letos jej uzavřelo 137 párů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Jako obvykle se jich nejvíc uzavřelo v Praze, která tvoří více než čtvrtinu všech uzavřených partnerství. Od ledna do června 2017 se tu registrovalo celkem 38 mužských a 15 ženských párů.

Za celou dobu jeho existence využilo možnosti registrace 2647 stejnopohlavních párů. Muži se obecně chtějí brát víc, než ženy. Během 11 let se uskutečnilo celkem 1716 gay svateb, zatímco těch lesbických bylo 931. Ženské páry se také vyznačují větší mírou rozvodosti. Od července 2006 do července 2017 požádalo o „rozvod“ nebo lépe řečeno zrušení partnerství 176 lesbických párů. Gayů pak bylo 148.

Po Praze, která je známá svojí otevřeností k sexuálním menšinám, a která je také magnetem pro LGBT komunitu, bylo nejvíc párů registrováno v Jihomoravském kraji, a pak Moravskoslezském. I Brno patří mezi oblíbená města gay komunity

Naopak nejméně partnerství se uzavřelo ve Zlínském kraji. Po něm se pak na posledním místě umisťuje pouze o pár procentních bodů kraj Vysočina.

Registrované partnerství se nerovná manželství!

I přestože si mnozí lidé mylně myslí, že jsme registrovaným partnerstvím získali sňatek, a že tedy už ani roupama nevíme, co bychom chtěli, není tomu zdaleka tak.

Registrované partnerství lze uzavřít pouze na vybraných krajských úřadech a obsahově se od klasického sňatku liší ve velmi podstatných detailech. Po zemřelém partnerovi nám například nevzniká nárok na pozůstalostní důchod, protože nejsme považováni za vdovy a vdovce, nýbrž pouze za pozůstalé registrované partnerství.

Uzavřením partnerství nám dále podle občanského zákoníku nevzniká švagrovský vztah k rodině svého protějšku. Nejsme tedy z právního hlediska jejich zeťové a snachy a oni naši tchánové a tchýně. Dále nepamatuje partnerství na institut společného jmění.

Co se týče rodičovství, tak tam se v poslední době uskutečnilo několik zásadních změn. Loni v červnu zrušil Ústavní soud zákaz adopcí pro osoby žijící v registrovaném partnerství a letos uznal americký rodný list dítěte odnošeného náhradní matkou se dvěma otci.

I tak ale není stále možná společná adopce dětí registrovanými partnery (pouze jeden se může stát osvojitelem) a ani adopce dítěte druhého partnera.

Zdroj: Matriky ČR

Jan Fiala
gay aktivista
Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), člen
Queer spolek Charlie, člen výboru
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla