Jan Fiala: Žádné manželství! V Rumunsku se na podzim chystá referendum o rodině

11.10.2017 11:00

Spolu s protinožci by měli na letošní podzim rozhodovat o definici manželství také Rumuni. Na rozdíl od Austrálie se zde však neřeší to, zda manželství zpřístupnit či nezpřístupnit párům stejného pohlaví, nýbrž zda jim ho zakázat.

Jan Fiala: Žádné manželství! V Rumunsku se na podzim chystá referendum o rodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod za Ježíše, rodinu a morální hodnoty, který v návaznosti na pochod Prague Pride pořádal Byzantský katolický patriarchát

V pozadí konaného referenda je občanská společnost Koalice za rodinu, které se v loňském roce podařilo nasbírat 3 miliony podpisů za ústavní definici manželství jako svazku mezi „mužem a ženou“ namísto jeho stávající definice jako svazku mezi „manžely“. Nová ústavní definice by pak nepřipouštěla jakoukoli jinou definici manželství a tím pádem by bylo prakticky nemožné je legalizovat, i kdyby se v budoucnu změnilo společenské a politické klima.

Rumunskou ústavu lze podle zákonů měnit buď po souhlasu prezidenta, vlády a minimálně čtvrtiny všech zákonodárců nebo nejméně 500 tisíc volebně-schopných občanů. Jakýkoli návrh na změnu ústavy přijatý v referendu je pak pro parlament závazný a ten mu musí vyhovět.

V pozadí celé akce stojí obavy z možné budoucí legalizace stejnopohlavního manželství, protože v Rumunsku, ač se jedná o sociálně-konzervativní východoevropskou zemi s vysokým vlivem Pravoslavné církve, existují politici, kteří jsou ve vztahu k definici manželství poměrně liberální. Jedním z nich je centristický prezident Klaus Iohannis, etnický Němec, který řekl, že vzhledem ke své příslušnosti k náboženské menšině, podporuje toleranci a otevřenost ke všem odlišnostem, a že odmítá jakýkoli náboženský fanatismus. V Rumunsku také dlouho běží kampaň za legalizaci registrovaného partnerství, ale všechny návrhy byly doposud v parlamentu zamítnuty.

Iniciativa naráží na odpor lidskoprávních skupin

Rumunský parlament byl několikrát vyzýván ze strany lidskoprávních skupin k odmítnutí navržené ústavní změny. Z jejich strany mu bylo několikrát vyhrožováno stížností u orgánů Evropské unie pro porušování občanských práv a svobod. Jejich šance jsou však mizivé vzhledem k tomu, že referendum podobného typu proběhlo i v jiných členských zemích – v r. 2013 v Chorvatsku nebo v r. 2015 na Slovensku, kde se setkalo s neúspěchem kvůli nízké účasti. 

Občanská aktivita Koalice za rodinu je však kritizována i z důvodu jejich snah o restriktivní potratovou a rozvodovou politiku a snah o diskriminaci neúplných rodin a nemanželských dětí.
V červnu 2016 podpořil návrh změny ústavy i rumunský ústavní soud.
Pokud se většina oprávněných voličů vysloví pro navrženou změnu ústavy, což je vzhledem k tamním společenským poměrům a zmiňovanému vlivu Rumunské pravoslavné církve velmi pravděpodobné, pak se Rumunsko zařadí mezi evropské země, které mají v ústavě zakázané stejnopohlavní sňatky. První z nich se stalo v r. 1991 sousední Bulharsko. Dalšími jsou Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy však nebrání případné legalizaci registrovaného partnerství, které může dávat homosexuálním párům stejná práva a povinnosti jako má manželství. Příkladem jsou Maďarsko a Chorvatsko, kde sice platí ústavní zákaz stejnopohlavních sňatků, ale zároveň tam páry stejného pohlaví můžou uzavřít registrované partnerství.

(Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…