Jan Hevessy: Vedení IPRu muselo být nepohodlné mnoha komunálním politikům podporujícím developerské projekty

24.09.2016 16:23

Vážení spoluobčané, vážení Pražané, My, Spolek bydlení v Hodkovičkách a další zainteresovaní občané z Hodkoviček, Braníka a Prahy 4 považujeme za svoji občanskou povinnost vyjádřit se k právě probíhajícím personálním změnám v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, kde strana Zelených odstavila ředitele, pana Ing. Arch. Petra Hlaváčka.

Jan Hevessy: Vedení IPRu muselo být nepohodlné mnoha komunálním politikům podporujícím developerské projekty
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Tento akt považujeme jednoznačně za účelový. Důvody odvolání jsou údajné problémy s přípravou Metropolitního plánu. Toto odvolání přišlo, i přes to, že nezávislá skupina, kterou si město objednalo, došla k závěru, že plán je v souladu se zákonem, a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování. Cílem tohoto odvolání je zpomalit práce na dokončení Metropolitního plánu a tím znemožnit jeho platnost od roku 2020. Upřednostněn tak bude stávající Územní plán, který je v mnoha ohledech pro občany Prahy a vzhled města nevhodný.

Jednání zástupců Spolku bydlení v Hodkovičkách se zástupci strany Zelených bohužel jasně ukázalo, že strana Zelených nepodpoří občany, kteří bojují o zachování urbanistického a architektonického rázu Hodkoviček a místní zeleně. Nemají tedy zájem ani na tom, aby na novém Metropolitním plánu nadále pracovali někteří odborníci, kteří zastávají stejné hodnoty jako občané Prahy 4. Ostatně více nezávislých odborných pracovišť bylo již účelově zrušeno, protože odborníci měli tu "drzost", že pracovali nezávisle a nechtěli postupovat podle politických zadání. A jak známo, většina politických zadání se nedělá s ohledem na obyvatele Prahy, ale v souladu s nekalými praktikami lidí, kteří jsou na politickou reprezentaci navázáni.

Občané Prahy 4 si dali práci a srovnali na konkrétním příkladu stávající územní plán s návrhem Metropolitního plánu. Samotný návrh nového Metropolitního plánu je totiž pro obyvatele Prahy 4 přijatelnější jak do objemu výstavby, tak i z pohledu respektování stávající zástavby, a to na

 

rozdíl od představy současného vedení Prahy 4 v čele se stranou Zelených. Volení zástupci Prahy 4 nemají žádný problém schvalovat developerské projekty, u nichž došlo ke změně koeficientů v neprospěch stávajících obyvatel a to za velmi nestandardních okolností.

Shledáváme, že průběh přípravy nového územního plánu, tzv. Metropolitního, je pro veřejnost otevřeným procesem, kdy především městské části

mohly a mohou výrazně ovlivnit výslednou podobu nové územně plánovací dokumentace města. Současně jsme si vědomi, že úřad naší městské části Prahy 4 nevyužívá příležitostí a možností výrazně se zapojit do procesu tvorby nového kvalitního územního plánu týkající se naší městské části. Nesouhlasíme s neadresnou a věcně neaktuální kritikou návrhu Metropolitního plánu od ÚMČ Praha 4, která nemá zájem na jeho současné navrhované podobě.

V porovnání s aktuálně platným územním plánem hl.m. Prahy oceňujeme, že Metropolitní plán výrazně posiluje prostorovou regulaci, která určuje přípustnou velikost zástavby na jednotlivých stavebních parcelách. Narušení charakteru stabilizovaných lokalit novou výstavbou, která svojí rozlohou značně převyšuje stávající zástavbu, je výrazně nežádoucím a velmi častým jevem současnosti.

Stávající územní plán je nestabilní dokument, jelikož podléhá neustálým procesem změn. Od Metropolitního plánu si slibujeme, že tyto nedostatky a neduhy územního plánování budou eliminovány.

Spolek Bydlení v Hodkovičkách, občané a veřejnost aktuálně řeší v katastrálním území Praha – Hodkovičky plánovanou předimenzovanou výstavbu na pozemcích bývalých skleníků s nejasnými vlastnickými vztahy. Na pozemcích, které vydal pozemkový fond ze souboru restitucí, kde některé restituce byly získány podvodem a policie některé pozemky zablokovala. Restituční podvody byly zmapovány za podpory Fondu Proti Korupci. (http://www.cninp.cz/?p=1079 ).

Stávající Územní plán plochu ve vilové čtvrti získanou developerem k výstavbě drancuje. Plánuje se zde vystavět 15 bytových domů o celkové obytné ploše cca 43 tis m2 podlahové plochy, více než 500 bytů, tedy cca 1500 obyvatel. Uvažovaná délka výstavby je 10-12 let. Jde o 6-ti až 9-ti podlažní betonové sídliště. Pouze tento projekt navýší počet obyvatel o cca 35-40% a Praha 4 přitom nemá zpracovanou koncepci a bilanci dalších služeb (lékaři, školky, občanská vybavenost, dopravu atp.). Strana Zelených připravila s investory toto betonové sídliště ve spolupráci s developerem, a to na úkor občanů Prahy 4. Nejde jen o samotné obyvatele Hodkoviček, plánovaná výstavba výrazně naruší esteticky sladěný komplex vilové zástavby a zničí tak navždy další pěknou část Prahy. Možná by se někteří radní, investoři, stavitelé a architekti měli jet podívat do vyspělé západní ciziny, aby se konečně poučili, jak citlivě se dostavují a rozšiřují města jinde.

Na rozdíl od současného územního plánu je ovšem v Metropolitním zpracována výšková regulace 2-4 patra, což veřejnost považuje ve stávajícím území za adekvátní. Na území je rovněž uvažováno s několika tisíci metry čtverečními zeleně. O to více je alarmující, když lidé, kteří Metropolitní plán vytvářejí podle svého nejlepšího svědomí s cílem zachovat i přes nové stavební projekty estetické hodnoty našeho hlavního města, jsou z této činnosti odvoláni.

O to více bychom chtěli my, zainteresovaní obyvatelé Hodkoviček, Braníka a Prahy 4 poděkovat všem architektům, zaměstnancům a odborníkům, kteří budoucí podobu města, ve kterém žijeme plánují nezištně podle svého nejlepšího svědomí.

Budeme rádi, když o této skutečnosti budete informovat další spoluobčany. Za osobní kontakt, případně dotazy předem děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…