Jan Hrádek: Ministerstvo pro místní rozvoj zadalo zakázku na aktualizaci NEN za téměř padesát milionů bez soutěže

09.06.2016 9:12

Národní elektronický nástroj (NEN), který by měl zjednodušit a zefektivnit zadávání veřejných zakázek v Česku, je zatím využíván jen hrstkou zadavatelů, přestože jeho vývoj stál již téměř půl miliardy korun.

Jan Hrádek: Ministerstvo pro místní rozvoj zadalo zakázku na aktualizaci NEN za téměř padesát milionů bez soutěže
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Audit Nejvyššího kontrolního úřadu letos v dubnu odhalil, že projekt byl vysoutěžen v rozporu se zákonem, dílo bylo dodáno nekompletní a navíc o 2,5 roku později. K podobným závěrům v minulosti dospěl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i audit Ministerstva financí, který zadala Evropská komise. Výsledky se neobešly bez sankcí v hodnotě více než 40 milionů korun.

Auditní orgány mimo jiné upozorňovaly na nevýhodnost uzavřené smlouvy, která staví MMR do pozice závislé na jednom dodavateli. Tzn. MMR se de facto stane rukojmím svého dodavatele, kdy si úpravy a rozvoj informačního systému musí objednávat pouze u jedné firmy. Dodavatel má pak v takovém vztahu monopolní postavení a diktuje si podmínky. Tento stav se nazývá "vendor locked-in“ a může zadavatele dostat do velkých problémů. Vzpomeňme si např. na pražskou Opencard, sKartu Ministerstva práce a sociálních věcí, IZIP Všeobecné zdravotní pojišťovny či projekt na mýtné brány, s kterým se v současnosti potýká Ministerstvo dopravy.

Přestože auditní orgány opakovaně upozorňovaly na nutnost soutěžit rozvoj NENu transparentně, rozhodlo se MMR zadat zakázku na jeho úpravu dle nové legislativy “na přímo”. Právníci ministerstva sice vypsali veřejnou zakázku v otevřeném řízení, nicméně zadávací podmínky byly tak komplikované a rozporuplné, že se MMR sešlo bezmála 70 dodatečných dotazů. Ve lhůtě obdrželo ministerstvo pouze jednu nabídku. A jak to nakonec dopadlo? MMR celou soutěž zrušilo a zadalo zakázku “na přímo” firmě DEZADATA GROUP spol. s.r.o. za bezmála 50 milionů korun, tedy více jak třikrát dráž než původně předpokládalo.

Alarmující je na celém příběhu i fakt, že firma DEZADATA GROUP spol. s.r.o., která by v nadcházejícím období měla za 50 mil. korun upravovat a rozvíjet nástroj sloužící k elektronizaci veřejného investování v Česku, má jednoho zaměstnance a obrat 2,5 mil. korun.

Zjistili jsme, že jediným subdodavatelem společnosti DEZADATA GROUP spol. s.r.o. je společnost DEZADATA s.r.o., kterou vlastní společnost Tessela Holding, jejímž ředitelem je bratr bývalého hejtmana Olomouckého kraje Josef Tesařík. Ten je však současně majitelem společnosti Tesco SW, která je stávajícím výrobcem a provozovatelem NENu.

Této podezřelé zakázky si všimli i poslanci, kteří se na detaily zadávacího řízení ptali v rámci interpelací. Nicméně ministryně Šlechtová svoji volbu obhajovala a je přesvědčena, že vybrala dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…