Jan Jůn: Koalice, přistěhovalectví do Evropy a zneužití islámu

25.04.2015 12:31

Do britských parlamentních voleb zbývají zhruba dva týdny a při stále vyrovnaných preferencích stran jsou možné povolební koalice tématem dne.

Jan Jůn: Koalice, přistěhovalectví do Evropy a zneužití islámu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Nejen tedy ta předznamenávající podle premiéra Davida Camerona a konzervativců rozpad Spojeného království, tedy spolupráce labouristů a skotských separatistů, kteří se netají tím, že by v takovém případě tahali z labouristů co nejvíce ústupků směrem k nezávislosti Skotska, ale i možné další.

Pokud by totiž labouristé nechtěli spoléhat na skotské separatisty, bylo by při dostatečném počtu nově zvolených liberálnědemokratických poslanců možné pokusit se utvořit koalici s nimi. Liberálové se ovšem netají tím, že by raději pokračovali v dosavadní koalici s konzervativci, které by prý "umírňovali", co se týče dalších úsporných opatření.

Pro konzervativce – pokud by neměli i s liberály dost parlamentních křesel, je tu ještě možnost přibrat i severoirské demokratické unionisty, kteří mohou získat až devět poslanců. Nakonec, při patovém výsledku voleb, existuje imožnost utvoření "velké" koalice labouristů a konzervativců. 

Obě strany plánují snížení státního zadlužení - i když labouristé o 90 miliard liber méně - a tedy i úsporné škrty, avšak v jiných bodech, včetně zdanění, se značně liší. 

Vzhledem k nejnovějším výrokům vůdce labouristů Eda Milibanda obviňujícím Camerona, že spolu se světovými vůdci zavinil nynější příval přistěhovalců z Afriky a Asie do Evropy přes Libyi, neboť tam po svržení Kaddáfího režimu nezajistil stabilitu, pozornost britských médií a veřejnosti zaujal i summit Evropské unie a jeho "bezzubá" rozhodnutí.

A to i přes Cameronovo vyslání dvou britských válečných lodí k Sicílii, neboť to prý nezastaví odhodlání milionů Afričanů a Asiatů usídlit se v bohaté Evropě i bez pomoci pašeráků lidí.

Stejně tak je nyní středem pozornosti soudní odvolání starosty východolondýnské čtvrti Tower Hamlets a vyhlášení nových voleb i do obvodní samosprávy. 

Jde o v Bangladéši narozeného Lutfura Rahmána, zvoleného téměř polovinou tamních voličů, tedy bangladéšskými a somálskými přistěhovalci pod pohrůžkami, že volba je jejich povinností jako "rasově a nábožensky diskriminovaných muslimů", k čemuž Rahmán úplatky zmanipuloval nejen místní muslimské organizace, ale i kleriky ve všech 45ti mešitách ve svém obvodu. 

Navíc je přinutil sepsat v bengálštině před volbou podobně formulovaný otevřený dopis voličům. Nyní budou vypsány volby nové a 49tiletý právník Rahmán ani jeho volební poradce Choudry nebudou moci kandidovat. 

Ano, na korupci a volební manipulace vždy nakonec dojde a v Londýně bylo vše odhaleno jen díky čtyřem nespokojeným voličům. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…