Jan Jůn: Královna představila britský vládní program

28.05.2015 13:23

Už po dvaašedesáté se svěže vyhlížející britská královna Alžběta II., která zanedlouho dovrší 89 let věku, vydala ve slunném středečním londýnském dopoledni spolu s manželem, princem Filipem – letos už 94letým - zahájit nový parlament.

Jan Jůn: Královna představila britský vládní program
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Jak je už zvykem, královské procesí z Buckinghamského paláce do parlamentu tvořily, kromě královského a dalších dvou podobných kočárů, oddíly zlato-červených královských gard a královských vojenských pluků na koních a plné chodníky podél trasy naznačovaly značný zájem o nevšední, takřka pohádkovou podívanou z řad turistů i samotných Britů.

V budově parlamentu královský pár očekávalo mnoho dalších královských i parlamentních hodnostářů, poslanci i členové sněmovny lordů. Před královským párem ovšem do sněmovny lordů, kde se ceremonie vždy odehrává a stojí tam trůny, nejdříve dorazil symbol moci, tedy královská koruna, červený „udržovací“ čepec - papežský dar, který nosí panovníci před korunovací, královský meč, žezla a další parafernálie a na dvou nižších trůnech pak usedli následník trůnu princ Charles se ženou, vévodkyní z Cornwallu.

Zástupce královny, zvaný „Černé žezlo“, pak zaklepal na dveře dolní sněmovny a byl po chvilce - na znamení suverenity parlamentu - vpuštěn, aby vyřídil poslancům, že je královna očekává ve sněmovně lordů.

Samotná trůnní řeč, tedy rámcový program nové konzervativní vlády, byl opravdu rámcový, když ze 26ti zákonů a jednoho dalšího návrhu obsahoval jen pár podrobností a tak královna program přečetla poměrně rychle, papíry byly uloženy zpět do zlatem vyšívané kabely a ceremonie byla u konce. Královský pár se pak – opět s příslušnými ceremoniemi, doprovodem gard a vojska a za pozornosti davů na chodnících - odebral zpět do paláce.

Britská královna provedla tradiční parlamentní rituál, v trůnní řeči přečtla program nové vlády Davida Camerona. - Foto:  ČTK/AP, Alastair Grant

Odpoledne pak začalo projednávání vládního programu v dolní sněmovně. Experti poukazují na skutečnost, že některé návrhy, například zákon o referendu o setrvání či odchodu z Evropské unie - ve kterém se bude odpovídat na otázku, zda má Británie v unii setrvat, nebo zákon o speciálně britské chartě lidských práv - odlišující se od existujícího zákona Evropské unie, či zákony o omezení přistěhovalectví, o dalším rozšíření velšské a hlavně skotské autonomie, stejně tak jako o extramismu, či o nutnosti dosažení 50tiprocentní účasti v hlasování o stávkách v odborových organizacích, byly představeny jen velmi rámcově.

Prý proto, že buď ještě nebyly návrhy dopracovány, nebo že vláda s většinou pouhých dvanácti poslanců ve sněmovně očekává opozici i ve vlastních řadách a také ve sněmovně lordů, kde nemá většinu a musí jí nejdříve pro návrhy obtížným vyjednáváním získat. Náznaky toho, jak jí to jde, uvidíme už v příštích dnech. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…