Jan Koucký: Nad tím mi zůstává rozum stát. Proč jí to trvalo celých deset let?

17.12.2015 16:43

Angela Merkelová je ve funkci německé kancléřky 10 let. Teprve nyní je podle časopisu Time osobností roku.

Jan Koucký: Nad tím mi zůstává rozum stát. Proč jí to trvalo celých deset let?
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Šéfredaktorka časopisu Time Nancy Gybbsová odůvodňuje rozhodnutí redakce následovně: "Svým pohledem na uprchlíky jako na oběti hodné záchrany spíše než na vetřelce, které je třeba zapudit, vsadila tato žena vychovaná za železnou oponou na svobodu." Gybbsová dále zmiňuje, že Merkelová byla v letošním roce výraznou postavou při snaze o řešení ukrajinského konfliktu a řecké dluhové krize. Kancléřka je však výraznou postavou po celou dobu svého působení ve vrcholné politice. Tak proč je osobností roku až v roce 2015?

Angela Merkelová je "kancléřka budovatelka"

Jestliže je Helmut Kohl označován za „kancléře sjednotitele“, bude Angela Merkelová nazvána „kancléřka budovatelka“. Německo mělo vždy choutky být hlavní evropskou velmocí. Pod vedením Merkelové se mu to povedlo a tentokrát nepadl jediný výstřel. Kancléřka investovala obrovský politický kapitál do společné evropské měny a následně i Lisabonské smlouvy. A vyplatilo se. Euro plně kopíruje někdejší německou marku a německému hospodářství se daří.

Řecko fakticky řídí německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Je škoda, že Syriza nenašla dostatek odvahy na odchod z eurozóny. Přešlapávání na místě bude pokračovat a za pakatel bude rozprodán řecký majetek. Komu asi? Lisabonská smlouva oslabila národní státy a posílila Brusel. Uprchlické kvóty nám budiž příkladem. Evropa zkrátka skáče, jak Berlín píská. Německý volič byl dlouhá léta spokojen. I přes nemalé finanční náklady moc a síla Německa rostla. Jenže pak přišla uprchlická krize.

Politická korektnost a multikulturalismus bráná řešení migrační krize

Statisíce lidí proudí přes Balkán na Západ. Jen do Německa dorazí letos takřka jeden milion lidí. A nejedná se přitom pouze o syrské uprchlíky. Už i německé tajné služby (s velkým zpožděním) varují, že současná uprchlická krize je vážným bezpečnostním problémem. Neexistuje žádný ucelený koncept, jak s takovou „armádou“ lidí naložit. A neexistuje ani dohoda ohledně situace v Sýrii. Politická korektnost a multikulturalismus fakticky znemožňují jakákoliv účinná řešení. Evropské politické elity neslyší otázky občanů, kteří se ptají, proč ti mladí muži nevezmou zbraně a nejdou bojovat za svou zem. Jak to ostatně udělali jiní mladí muži v době 2. světové války.

Angela Merkelová otevřela německou náruč všem uprchlíkům. Otázkou zůstává, zda si byla vědoma počtu, který do Německa dorazí, nebo šlo „jen“ o politické selhání. V každém případě nespokojenost s kancléřkou roste. Testem kancléřčiny popularity budou jarní zemské volby. Výrazný propad CDU/CSU by mohl odstartovat tlak na její odstoupení. I přes případný volební debakl jí může do karet hrát fakt, že vládní strana nemá dostatečně silnou osobnost, která by byla schopná Merkelovou nahradit. Němci si na Merkelovou už takříkajíc zvykli a moc dobře vědí, že praktická politika zůstává stejná bez ohledu na to, zda je kancléř z SPD nebo CDU/CSU.

Osobnost roku 2015 stvořil mediální svět

Tak proč něco měnit, když je to právě jejich člověk, který řídí Evropu. Nová seskupení jako AfD mohou rozkolísat stojaté vody německé politiky, nicméně na výrazný úspěch to zatím nevypadá. Alespoň do doby, než Německo postihne podobná katastrofa jako před časem Paříž. Žijeme totiž v době, kdy jinak myslíme a jinak volíme. U sklenice piva jsou z nás revolucionáři. U volebních uren vyznáváme korektnost, multikulturalismus a sociální stát. A je úplně jedno, zda jsou volby ve Francii, Německu, Británii nebo České republice.

Jestliže se Angela Merkelová stala osobností roku až po 10 letech ve vrcholné politice, znamená to pouze tolik, že po celých 10 let podobné vyjádření podpory nepotřebovala. Časopis Time vzkazuje Němcům, (ale i ostatním evropským národům) že německá kancléřka je tím správným vůdcem (v dobrém slova smyslu) Evropy. Řada evropských politiků, včetně těch českých, skáče tak, jak Merkelová píská. A fotka s osobností roku stále ještě pozitivně působí na značnou část voličů. Mediální svět tvoří i boří. Ostatně uvidíme, jak po celosvětové mediální masáži dopadne očekávaný duel Clintonová x Trump.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…