Jan Koucký: Tento mocný politik není neporazitelný. Chce to jen konečně zabrat!

02.12.2016 11:42

Český politický rybníček začíná pohlcovat tsunami jménem Andrej Babiš. Hnutí ANO se v předvolebních průzkumech pohybuje nad magickou hranicí 30%, zbytek nechává daleko za sebou. A sněmovní volby nás čekají už příští rok na podzim.

Jan Koucký: Tento mocný politik není neporazitelný. Chce to jen konečně zabrat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Antibabišovská koalice je chiméra

V rybníčku tak začíná propukat značná panika. Od posledních parlamentních voleb tu převládal názor, že se ANO účastí ve vládě znemožní, voliči prozřou a vrátí se k tradičním politickým stranám. Opak je pravdou. ANO je hlavní politickou silou v zemi a tradiční politické strany lehkým klusem dobíhají vlak, který jim už dávno ujel. Andrej Babiš tak může v klidu spát.

„Všichni proti Babišovi“ je nové heslo v rozbíhající se předvolební kampani. Ostatně v praxi se tato politika začala uplatňovat již krátce po krajských volbách, kdy vznikla celá řada velmi pestrých antibabišovských koalice. Jediným pojítkem těchto subjektů bylo vyšachovat vítězné ANO. Zda to bude stačit na celé čtyři roky teprve uvidíme. O stejném postupu se začíná mluvit i v souvislosti s příštími sněmovními volbami.

V roce 2010 vyhrál Robert Fico parlamentní volby se ziskem 35%. Strana Ivety Radičové získala něco přes 15 procentních bodů. Následně došlo k vytvoření protificovské koalice s velmi těsnou převahou v parlamentu. V říjnu 2011 dochází k pádu vlády a v předčasných volbách na jaře 2012 drtivě vítězí Ficův SMĚR (45%) a získává parlamentní věštinu. Slovenský příklad může napovědět vývoj v České republice, pokud na podzim 2017 vznikne antibabišovská koalice slepená z ČSSD, ODS, TOP a KDU-ČSL.

Z ODS se stala sekta

Hnutí ANO nemá v tuto chvíli protivníka, kterého by se muselo obávat. ČSSD se bude potácet v bratrovražedném boji až do podzimních voleb. Bohuslav Sobotka je šedá myš, která zvládá běžnou administrativní činnost, ale vůdcovské schopnosti nemá. Nelze od něho čekat, že straně zvedne preference a zajistí volební vítězství. Sobotka zkrátka není Paroubek, který z 15% udělal výsledek přes 30%.

Z Občanské demokratické strany se fakticky stala sekta, která se dnes a denně ujišťuje, že jedině ona je ta jediná pravicová strana. Tyto chvalozpěvy, včetně boje se Svobodnými či vymezování se vůči Realistům, jí zabírají tolik času, že není čas na skutečnou opoziční práci. Strana nemá program, se kterým by byla schopná oslovit voliče. Její preference se dlouhodobě pohybují pod 10% a na žádný zářný obrat to nevypadá. A to už nemluvím o tom, že obdobně jako u ČSSD reprezentují tuto stranu stále stejní lidé. Navíc i boj proti komunismu vypadá takřka 30 let po revoluci vcelku úsměvně. Škoda, že ODS tuto energii nevěnuje do boje proti EU, která naši svobodu ohrožuje a omezuje tisíckrát víc než Putinovo Rusko.

TOP 09 míří do propadliště dějin. Kalousek bude mít velké problémy udržet TOPku v poslaneckých lavicích. A moc šancí na úspěch mu nedávám. Bez knížete Schwarzenberga ztratila TOP 09 tvář i program. On Kalousek mávající tibetskou vlajkou moc důvěryhodně nevypadá.

Babiš není neporazitelný

Pokud se lidovci spojí se STAN může to být velmi zajímavá nevěsta. Babiš nevyhraje tak výrazně, aby vytvořil jednobarevnou vládu. Minimálně bude potřebovat další stranu, se kterou dá dohromady většinu. A lidovci jsou ve vytváření koalic velmi tvární. Koalice KDU-ČSL a STAN tak může posbírat hlasy stoupenců pražské kavárny a dosáhnout celostátního výsledku kolem 13%. Ideální partie pro stranu, která získá kolem 80 mandátů a chce odstavit ČSSD od moci.

Andrej Babiš je člověk z masa a kostí. Není to nadpřirozený neporazitelný démon. Jen proti sobě musí mít kvalitního soupeře. Každá politická strana, která se rozhodne s Babišem utkat, musí voličům nabídnout kvalitní alternativu. Nemůže nabízet staré tváře, které symbolizují stranický úpadek posledních 10 let. Musí nabídnout kvalitní a propracovaný program. Hesla jako „Patříme na Západ“ či „Zrušíme daň z nabytí nemovitosti“ jsou absolutně o ničem.

Zrušení jednotlivé daně ukazuje stejnou programovou prázdnost jako omezení se na oblasti, kde zvýšíme platy, dávky nebo důchody. Ono v dobách ekonomického růstu se to rozhazuje. Ale stojí za povšimnutí, že nikdo nemluví o reformě důchodů, daní, zdravotnictví či redukci státních úředníků či úřadů. Ekonomický růst nepotrvá věčně. A v případě ekonomického poklesu by schodek rozpočtu opět výrazně překročil 100 miliard.  

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla