Jan Koucký: Toto je jediná naděje na změnu v Evropě. Nebojme se pojďme do toho

28.06.2016 11:39

Italský premiér Matteo Renzi utrpěl v obecních volbách drtivou porážku. Úspěch naopak slavila tzv. protestní opozice, kterou v Itálii reprezentuje Hnutí pěti hvězd. V Itálii, stejně jako ve Francii, Rakousku a částečně i v Německu (AfD), nyní silně roste nevole vůči tradičním politickým stranám, které léta přešlapují na místě a je úplně jedno, zda je u moci levice či tzv.pravice.

Jan Koucký: Toto je jediná naděje na změnu v Evropě. Nebojme se pojďme do toho
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Italové se navíc začínají ostře vymezovat vůči Bruselu a společné evropské měně. Šanci na budoucí volební úspěch tak mají pouze ta uskupení, která budou prosazovat referendum o setrvání v eurozóně.

V případě České republiky zatím žádnou takovou protestní stranu nevidím. Strana svobodných občanů by takovou alternativou být mohla, ale oni se prostě neumějí prodat a nedokáží postavit do čela opravdové lídry. Petr Mach je vidět pouze díky svému angažmá v EP. Je to škoda, protože veřejnost je negativně naladěna vůči přerozdělování uprchlíků, euru i stále se zvyšující bruselské regulaci. Voliči zkrátka nevědí komu to tzv. hodit. Na preferencích Babišova ANO je vidět, že poptávka po alternativě je.

Je třeba zastavit Babiše

Babiš vítězil, vítězí a vítězit bude do té doby, než se najde skutečná alternativa ke stávajícím politickým stranám. A nechme stranou, zda to bude projekt pravicový nebo levicový. Byť osobně bych rád podpořil pravici. ČSSD, ODS nebo TOP 09 nemohou ANO nikdy porazit. ČSSD zatím těží ze svého relativně pevného voličského jádra. ODS o své jádro přišla a nevypadá to, že by se nějak moc snažila ho znovu získat. Byť se nám snaží namluvit, že se starými herci se dá hrát nové divadlo. A TOP 09 stojí a padá s Karlem Schwarzenbergem. Po rozchodu se Starosty spíše padá. Andrej Babiš může být spokojen. Příští sněmovní volby má v kapse.

Zastavme se na chvíli u hnutí ANO, které se stále prezentuje jako protestní seskupení vůči stávajícím parlamentním stranám. Voličům ANO nevadí Babišův střet zájmů, členství v KSČ, ne zcela vyjasněná spolupráce s Stb, kauza Čapí hnízdo i pohrdání parlamentní demokracií. A důvod? Právě tradiční politické strany. ČSSD, ODS i TOP 09 reprezentují lidé, kteří jsou přes 20 let v politice. Jsou to stále stejné tváře, které se nás snaží přesvědčit, jak dobře to s námi myslí. Voliči dobře vědí, že Babišův Agrofert profituje na státních zakázkách. Pokud si však mají vybrat, zda to hodí jemu, Kalouskovi nebo ODS, vyhraje jednoznačně Babiš. Není nás málo, kteří jsme po léta upozorňovali, že se české politické strany řítí do propasti. Ani jeden náš hlas nebyl vyslyšen. Nedošlo byť jen k centimetrové změně. A Babiš má bohužel pravdu, když říká, že byl stvořen tradičními stranami.

Evropa potřebuje změnu jako sůl

Když se podíváme za naše hranice, zjistíme, že jsme takřka jediní, kteří přešlapují na místě. Na Slovensku slavil úspěch Richard Sulík se stranou SaS. V Rakousku se do druhého kola prezidentských voleb nedostal ani jeden zástupce tradičních stran. V Německu pomalu ale jistě posiluje AfD. Le Penová má druhé kole prezidentských voleb takřka jisté. A v Itálii je to již zmíněné Hnutí pěti hvězd. I přes výrazné programové odlišnosti je tu jeden společný jmenovatel – „Alternativa“.

Jen mám občas strach, aby touha po změně nevehnala voliče do náruče skutečných extrémistů. To, co evropští politici za aktivní podpory médií označují za extrémismus, je v tuto chvíli pouhým opačným názor na směřování EU. Což dost vypovídá o stavu evropské demokracie, kde je opět povolena pouze jedna pravda.

I v České republice je potenciál pro vznik nové či posílení stávající „Alternativy“. Jak už jsem říkal, mohou to být Svobodní. Může to být i čistě nový projekt, který bude nutné vybudovat od základů. K něčemu takovému jsou však zapotřebí „dělníci“, kteří postaví pevné základy. Máme takové lidi? Chceme si to odpracovat? Nebo budeme jen sedět a pasivně přihlížet, jak si Babiš porcuje republiku za tichého přihlížení tradičních stran? Budeme i nadále kritizovat Brusel a odmítat euro a přitom volit strany, které jsou pro stále těsnější EU a zavedení eura? Budeme i nadále strkat hlavu do písku před uprchlickou krizí? Jestliže chceme „zatřást“ Bruselem, musíme i u nás podpořit vznik či posílení protestní strany, která pak na celoevropské úrovni vytvoří koalici s ostatními. To je jediná naděje na změnu v Evropě. Nebojme se a pojďme do toho!

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka