Jan Koucký: Zaorálek by měl rezignovat. Tohle přece nemůže politik v demokratickém státě říkat

20.10.2017 9:37

Ministr zahraničních věcí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek označil v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz za vlastizrádce ty občany České republiky, kteří usilují o naše vystoupení z Evropské unie.

Jan Koucký: Zaorálek by měl rezignovat. Tohle přece nemůže politik v demokratickém státě říkat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Nevím, co pana ministra zahraničí vedlo k tak silnému výroku na adresu svých názorových odpůrců. Možná to byla nervozita z volebního výsledku. Možná to byla neznalost definice vlastizrady a možná to byl výrok pravého a skutečného Zaorálka, který říká „kdo nejde s námi, jde proti nám“. A mám pocit, že něco podobného jsme již v minulosti slyšeli, jen z jiné světové strany.

Je pro mě velkým zklamáním, že zatím nikdo nevyzval ministra zahraničí k rezignaci. A to i několik hodin před otevřením volebních místností. Zaorálek veřejně urazil nemalý počet lidí, kteří svou budoucnost nevidí v Evropské unii. Základem demokracie je názorová pestrost a hlavně respekt k opačnému názoru. Bohužel stoupenci stále těsnější Unie, a tedy i mocnějšího Bruselu, tyto základy demokracie dlouhodobě ignorují.

Letošní parlamentní volby jsou bez obsahu. Jediným tématem je boj protestních stran či hnutí proti zavedeným (tradičním) stranám. Ostatně klesající preference Babišova ANO a stoupající podpora SPD a Pirátů je jasným signálem, že to voliči vidí obdobně. Pryč jsou ty časy, kdy se ve volbách bojovalo o zvýšení či snížení daní, o zdravotnictví či o důchodovou reformu, nemluvě o našem vztahu k EU. A právě podoba Evropské unie a naše role či účast v tomto společenství bude mít pro naši budoucnost rozhodující vliv. A bude to nová Poslanecká sněmovna, která rozhodne, zda znovu posílíme Brusel na úkor národních vlád.

I v těchto volbách máme možnost výběru. Můžeme opět zvolit ty, kteří si na obhájce národních zájmů a české suverenity pouze hrají a v rozhodujících okamžicích hlasují pro odevzdání dalších pravomocí do Bruselu viz. Lisabonská smlouva. Ostatně následkem Lisabonské smlouvy jsou uprchlické kvóty. Nebo konečně dáme šanci těm, kteří vytrvale a dlouhodobě odmítají přijmutí eura a eliminaci národních států.

Jan Koucký

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…