Jan Kubíček: Spojování maloobchodu s jinými sektory nedává smysl

19.02.2021 19:53

Stanovisko Asociace nákupních center k dnešnímu rozhodnutí vlády o pokračování uzavření obchodů.

Jan Kubíček: Spojování maloobchodu s jinými sektory nedává smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plný nákupní vozík, ilustrační foto

Je nám líto, že i přes avizovaný příslib pondělního dootevření obchodů o tomto kroku vláda dnes ani nehlasovala. Plně si uvědomujeme vážnost situace a to, že se čísla nelepší. Je ale zjevné, že tento nárůst s námi nesouvisí. Spojování maloobchodu s jinými sektory nedává smysl a je potřeba nás z této debaty vymanit.

Víme, že návštěvníci obchodů nejsou těmi, kteří plní nemocnice, a nyní máme i znaleckým posudkem od soudního znalce v oblasti zdravotnictí a molekulární genetiky profesora Omara Šerého podloženo, že prostředí obchodních center je bezpečné. V tomto týdnu byly provedeny desítky stěrů ve velkém nákupním centru z madel, tlačítek, košíků, rukou prodavaček a ze vzduchu. Výsledky potvrdili nulovou kontaminaci viremm SARS-Cov-2.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

V případě mobility půjde u dootevření obchodů jen o velmi mírné navýšení rizika v řádku jednotek procent, které je více než kompenzováno zpřísněním opatření v podobě respirátorů PFF2. To vychází z odborného odhadu a našich předchozích zkušeností po rozvolnění.

Situace v maloobchodu je velmi vážná a řadě prodejců hrozí bankrot nebo vážné ekonomické problémy. S neustále se měnícími podmínkami a nejistotou nevědí, jaké zboží objednat, zda zimní, jarní či letní. Je proto nutné vnést do situace elementární jistotu. Další prodlužování uzavření obchodů je neefektivní. Tento krok nijak významně nepřispívá ke zlepšení, přitom stojí enormní společenské náklady.

Chceme se chovat zodpovědně a být součástí řešení, nikoliv problému. Věříme, že zavedení repirátorů, o kterém bylo v tomto týdnu rozhodnuto, zlepší stávající situaci a podpoří ochotu obyvatel dodržovat pravidla. Tato jednoduchá pravidla lze navíc v obchodních centrech vymáhat, protože jsou na to vybavena.

Jan Kubíček
předseda výkonného výboru Asociace nákupních center

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty