Jan Lesák libereckým politikům: Konec politikaření, začněte jednat. Ještěd vás potřebuje!

29.03.2017 15:48

Otevřený dopis libereckým politikům

Jan Lesák libereckým politikům: Konec politikaření, začněte jednat. Ještěd vás potřebuje!
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Vážené zastupitelky, zastupitelé a radní,

jménem všech sportovců a zejména lyžařů, kterým není lhostejná budoucnost skiareálu Ještěd, si vás dovolujeme vyzvat k ukončení politikaření, napadání se mezi sebou a hlavně k vyřešení zoufalé situace na Ještědu. Všichni víme, že skiareál chátrá a na investice město Liberec nemá, což chápeme. Město na provozu ročně prodělává řádově 10 mil Kč a více. Čemu už ale nerozumíme je, proč někteří politici zbrojí proti vstupu silného partnera do areálu a napadají se mezi sebou a řeší co, kdo, kdy řekl nebo neřekl. U takového vystupování politické reprezentace našeho města jsme byli přítomni 15. března na veřejném setkání se zástupci města a potenciálním investorem panem Rattajem na radnici. Vedení SAJ a.s. o neutěšené situaci v areálu ví již delší dobu, ale situaci neřeší.

Vyzýváme vás, naše politiky, abyste společně začali vážně jednat a řešit neutěšenou situaci na Ještědu, který chátrá, neodpovídá dnešním standardům zejména v bezpečnosti, ale i úrovní ostatních služeb. Sjezdovky jsou úzké, prostor pro děti a začínající lyžaře je nedostatečný. Jedná se o zdraví a bezpečnost dětí, mládeže a příštích generací. Ještěd není jenom dominanta města, ale i kultovní místo pro sporty všeho druhu – sjezdové lyžování, skoky, skiboby, skialpy, saně, ale i pro letní sportovní aktivity jako je turistika, cykloturistika, koloběžky, paragliding atd. Potenciál těchto sportů a využití pro rekreaci občanů je využit nedostatečně. 

Konec politikaření – začněte jednat – Ještěd vás potřebuje!                                                                              

Účastníci happeningu „MÁME HŮLKY V RUCE“, který vznikl jako apel na politickou reprezentaci města Liberce na podporu a rozvoj skiareálu Ještěd.

Tento dopis jsme předali v pondělí 20. 3. 2017 panu primátorovi.

Spouštěcím motorem této aktivity byla nešťastná událost v areálu v lednu, na kterou z mého pohledu má značný podíl šířka sjezdovky v daném místě a z vlastní zkušenosti vím, že projet po Liberecké sjezdovce o víkendu s dětmi se rovná ruské ruletě, boji o zdraví a holý život. Jenom zázrakem se tam neudálo víc podobných tragédií. Bohužel Liberecká sjezdovka je nejmírnější tedy jediná možná pro děti, začátečníky a turisty na severní straně. Zároveň je svou šířkou ale nejnebezpečnější což je paradox – specialita Ještědu.

Otázka nezní zda vstup investora ano nebo ne, ale je potřeba to udělat dobře, rychle a hned. Vyjednat podmínky pro město a tím nemyslím cenu za pronájem (i zadarmo je to pro Liberec výhra) ale zejména podmínky pro místní kluby, lyžařské školy, lyžařské kurzy pro liberecké školy, zvýhodněné skipasy pro liberečany a rozvoj letních aktivit.

Areál ročně prodělává v průměru kolem 10 mil korun a více, z našeho pohledu vedení neudělalo nic ve prospěch areálu, tedy kromě toho, že v posledních týdnech dělá vše pro to aby se opět neudálo nic, maří práci jiných, zveřejňuje podezřelé informace o existenci záhadného dalšího investora a vede zákulisní boje o moc na radnici. Díky této neschopnosti hrozí městu další zbytečné ztráty v řádu 20 – 30 mil?

Doufat, že se pod vedení Z. Kocumové v SAJ něco změní je marné a hlavně si takový luxus město nemůže dovolit.

Zároveň navrhujeme upravit název politické strany Změna pro Liberec na Změna proti Liberci. Není mi totiž znám žádný jejich pozitivní přínos pro areál, intenzivní činnost vyvíjí až v poslední době a to proti rozvoji areálu a to až v době kdy její povinnosti řeší někdo jiný. Věřit Jejich argumentům že o ničem nevěděli když se o tom psalo ve veřejných listinách už před rokem se prostě nedá. Proč tedy nepřišli s nějakým návrhem – ne imanigárním ale konkrétním jménem. O nutnosti vstupu investora se píše již v materiálu firmy Nexia v roce 2015.

Ještěd není jenom dominanta města, ale i kultovní místo pro sporty všeho druhu – sjezdové lyžování, skoky, skiboby, skialpy, saně, ale i pro letní sportovní aktivity jako je turistika, cykloturistika, koloběžky, paragliding atd. Potenciál těchto sportů a využití pro rekreaci občanů je využit nedostatečně. Lyžařský a sportovní areál v tomto rozsahu v dosahu MHD krajského města je něco co nám všichni závidí, pokud se ale urychleně s Ještědem něco nestane, bude z tohoto kultovního místa pro zimní sporty známého po celé ČR ale i daleko v zahraničí další ostuda pro Liberec a z naší chlouby – se stane noční můra nás všech.

Jan Lesák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…