Jan Macháček: Jak je svět pořád lepší

30.04.2015 9:16

Svět vypadá, jako by měl každou chvíli explodovat, zdá se, jako bychom se nezadržitelně řítili do propasti. Jenže je to naopak, alespoň je o tom přesvědčen John Stackhouse, kanadský bankéř a spisovatel, který o tom napsal zajímavý článek pro agenturu Reuters.

Jan Macháček: Jak je svět pořád lepší
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Lodě smrti ve Středozemním moři, kybernetické útoky v USA, válka v Sýrii, válka v Jemenu, Islámský stát, Rusko a Ukrajina, Boko Haram, al Shabaab, či jak se to všechno jmenuje. Zlo nastupuje, je na pochodu. Svět se zdá být volatilní, nestabilní, stále nebezpečnější.

Jenže není. Je to pouze svět vjemů a dojmů. I když jsme přesvědčeni o opaku, je život na planetě pořád lepší. Krize jsou ale hlasitější, a z toho hluku se rodí úzkost. Je to asi spíše úzkost z toho hluku, ne nutně z nějaké hluboké krize samotné.

Globalizace a stále rychlejší komunikační technologie pocit volatility a nebezpečí logicky povzbuzují.

V souvislosti s 25. výročím udělování ceny Lionel Global Price vznikl projekt rozhovorů s nejrůznějšími nejprestižnějšími světovými učenci, kteří odpovídají na otázku, zda je svět lepší než před rokem 1990, a většina z nich se shoduje na tom, že jednoznačně ano, a dokonce jsou přesvědčeni, že stále lepší časy nás čekají ještě dalších 25 let.

Jsme svědky dramatického poklesu chudoby a dětské úmrtnosti, vzrůstu globálního obchodu a investic i šíření demokracie, a kupodivu se šíří i dodržování lidských práv.

Podívejme se také, co se mohlo stát a nestalo se. Jaderné zbraně neunikly z rukou kolabujících států, dluhová krize nepotopila Jižní Ameriku, Asii ani Rusko, k válce mezi Indií a Pakistánem nedošlo, stejně jako jsme se vyhnuli globální pandemii.

Článek se dále věnuje pěti oblastem: terorismu, vzestupu Číny, boji za lidská práva, boji s chudobou a americké hegemonii.

Dynamický vzestup Číny a způsob, jak to Čína dokázala uřídit a stát se součástí globálního kapitalismu, je zázrak.

Všude na světě, především v Africe, došlo k poklesu chudoby. Nyní je třeba soustředit se na sociální pokrok a budování střední třídy.

I v oblasti lidských práv je tu pokrok. Kolaps komunismu je sice už stará vesta, jsou tu ale i jasné pozitivní příklady Nigérie, Srí Lanky a hlavně Indonésie.

Šíření satelitní technologie a mobilních telefonů dává lidem možnost lépe rozumět vládám, kritizovat vlády, a dokonce hlasovat skrze mobilní telefony.

Zdá se, že velké státy se po zkušenosti 11. září 2001 dokázaly vyhnout či zabránit velkým teroristickým útokům, do budoucna je největší výzvou kybernetický terorismus nebo kybernetický státní terorismus.

A co se USA týče, ty zůstávají nezpochybnitelnou supervelmocí – ve vojenství, diplomacii, vzdělání, v médiích, energetice a hlavně v digitální technologii. Američané zůstávají globálním policistou.

Konec citací z článku. Tady ze střední Evropy se nám to ale opravdu jeví spíše jako hyperglobální pohled. Snadno se to takhle konstatuje z bezpečí Kanady či americké univerzitní katedry.

Přečíst si občas nějaké optimistické shrnutí je hezké, ale za našimi humny to tak klidně a růžově opravdu nevypadá.

Je toho opravdu spíše „příliš najednou“. Agresivní Rusko a hrozba kolapsu Ukrajiny, Řecko, politický extremismus a odpor k migraci, topící se uprchlíci, stárnutí obyvatelstva a podobně.

Autor je komentátorem Lidových novin a předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…