Jan Měřický: Co zíráte, polárníci? Tučňák vám vlezl do STANu! V Praze 4 jsou Starostové a nezávislí členem dvou klubů najednou

30.03.2016 22:18

STAN je účasten jak v radničním klubu zastupitelů Trojkoalice, tak v samostatném klubu STAN-Tučňák.

Jan Měřický: Co zíráte, polárníci? Tučňák vám vlezl do STANu! V Praze 4 jsou Starostové a nezávislí členem dvou klubů najednou
Foto: praha4.cz
Popisek: Tučňák, klub zastupitelů Prahy 4

Listujeme-li nejnovějším vydáním měsíčníku Tučňák, který vydává městská část Praha 4, čtenáře zarazí, že v dubnovém čísle je v souvislosti s některými zastupiteli několikrát zmiňován záhadný subjekt STAN-Tučňák. Ve velkém rozhovoru se zástupcem starosty Lukášem Zichou přímo zazní: „Náš Klub STAN-Tučňák doporučil…“ Vy zíráte, my zíráme, Vizír, zářivě bílé prádlo!

Člověku se tak maně připomene jedna z prvních úspěšných reklam na dnes už zapomenutý prací prášek. Kdo totiž jen trochu sleduje dění na „Čtyřce“, de facto pátém největším městě České republiky, ví, že radnici zde v radě ovládají následující politické subjekty: ODS, Politické hnutí Pro Prahu a samozřejmě nejpočetnější klub Trojkoalice, jehož členy jsou deklarováni Strana zelených, KDU-ČSL a Starostové a nezávislí. A teď se začne hlava motat, protože Starostové a nezávislí jsou oficiálně označováni také jako STAN.

Je třeba ještě podotknout, že v rámci Trojkoalice nebyl za STAN do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Prahy 4 nikdo zvolen, nicméně podle všech dokumentů je STAN klubem Trojkoalice zastupován. A najednou se v časopise Tučňák objevuje bez jakéhokoliv vysvětlení voličům záhadný samostatný klub STAN-Tučňák. Kdo se nevyzná v čeledi Spheniscidae, čili tučňákovitých, měl by vědět, že Tučňák je jak radniční plátek Prahy 4, tak také dnes už, zdá se, bývalé politické uskupení Tučňák, vzniklé transformací Klubu zastupitelů zvolených za politické hnutí ANO 2011 (ANO na Praze 4 se totiž krátce po komunálních volbách rozštěpilo, pravověrné ANO 2011 najdeme dnes v opozici).

Starostové a nezávislí jsou tedy účastni hned ve dvou klubech

Tučňák byl v Tučňáku vyhlášen v prosinci 2015, pokud ještě čtenář neztrácí orientaci. A právě zdarma do všech poštovních schránek v působnosti radnice distribuovaný časopis Tučňák nyní bez jakéhokoliv slůvka vysvětlení zmiňuje STAN-Tučňák. Starostové a nezávislí jsou tedy účastni hned ve dvou klubech, tj. jak v klubu Trojkoalice, tak v samostatném klubu STAN-Tučňák, který je na Trojkoalici nezávislý. Ta je přitom stále kompaktní, uvádí své zastupitele jak za Zelené, tak za lidovce stále pohromadě.

Perlička: ani na webových stránkách Prahy 4 žádnou zprávu o vzniku nového klubu nenajdete, zato se tam střídají tvary STAN (Tučňák) a STAN-Tučňák a Starostové a nezávislí jsou v profilu jednotlivých zastupitelů vedeni jako součást Trojkoalice. Bez ohledu na to, jak se nový, na Trojkoalici nezávislý subjekt jmenuje, je pozoruhodné, že Starostové a nezávislí jsou tedy zastoupeni dvěma kluby. Vstoupil Tučňák do STANU nebo se snad STAN rozprostřel nad Tučňákem?

Jedno je jisté, STAN získal šest zastupitelů ve vládnoucí radniční koalici, v tom je třeba zmínit jak již zmiňovaného zástupce starosty, tak dále uvolněného (placeného) a neuvolněného (neplaceného) člena rady a uvolněného, tedy placeného člena zastupitelstva. Zčista jasna pěkný výsledek pro stranu se solidní pověstí. Jen nevniknul ze svobodných voleb, ale nešť….

Jan Měřický, občan Prahy 4

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …