Jan Mrvík: Za klesajícím zájmem o Účtenkovku stojí i vrozená lidská závist

14.11.2018 16:18

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) považuje podle průzkumu agentury STEM 68 procent Čechů za pozitivní opatření.

Jan Mrvík: Za klesajícím zájmem o Účtenkovku stojí i vrozená lidská závist
Foto: Archiv Jana Mrvíka
Popisek: Jan Mrvík

Účtenkovou loterii pak vnímá 40 procent lidí pozitivně, 18 procent negativně a zbytek nemá vyhraněný názor. Přes dvě třetiny respondentů se domnívají, že loterie přispívá k častějšímu vyžadování účtenek.

Ze statistik ministerstva financí však vyplývá, že do říjnového slosování Účtenkovky se zapojilo zhruba 346.873 aktivních hráčů. Je to nejméně za dobu jejího fungování.

"Klesající zájem o Účtenkovku má na pozadí několik důvodů. Jedním z nich je vrozená lidská závist. Paní ministryně Schillerová se již dříve vyjádřila, že někteří z výherců ji požádali o anonymitu. Jsou známy případy, kdy výherce z malé obce upadl následně v nemilost svého okolí. Druhým důvodem je, že vyšší výdej účtenek z nich dělá všednější záležitost, kdy se snižuje chuť investovat čas registrace tolika účtenek do loterie, zároveň de facto dochází k plnění jednoho z cílů EET, tedy že je běžné vydávat účtenky," říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti Editel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…