Jan Novotný: CASA opět s koňmi na palubě

03.07.2013 16:20

První transport koní Převalského letadlem CASA do Mongolska se uskutečnil v polovině června 2011, kdy byly přepraveny klisny Lima, Kordula, Cassovia a hřebec Matyáš. Druhý transport letadlem CASA proběhl loni v polovině července, kdy odcestovaly klisny Xara, Anežka, Spela a Greta. Třetí transport koní letadlem CASA měl odlet z Prahy včera. Tentokrát letí opět samé klisny: čtyřleté Lotusz a Barča, sedmiletá klisna Spange a šestiletá Jácint.

Jan Novotný: CASA opět s koňmi na palubě
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Je to až neuvěřitelné, jak naši novináři pro senzacechtivého čtenáře barvitě líčí tuto úžasnou přepravní akci na záchranu koní Převalského, která se realizuje na drahých armádních speciálech. Žádný novinář se nepozastaví nad tím, kolik taková akce daňového poplatníka stojí. Ano, prý Zoo zaplatí ministerstvu obrany za jednu přepravu 900 tisíc Kč, které má ze sbírek a darů od sponzorů a libuje si, že to jej jen zlomek komerční ceny (ta je za tento let zhruba 5 mil. Kč). Rozdíl tedy bude zaplacen ze státních peněz, to už nikdo neřeší. Když k tomu ještě připočteme pořizovací cenu těchto letadel, která v podstatě na nic militaristického nebyla ještě pořádně využita, můžeme konstatovat, že se jedná o monkey business, který nemá v historii naší armády obdoby. Pokud hodnotíme dosavadní celkovou efektivnost letadel CASA k přepravním potřebám, může jeden takový let vyjít až na 200 mil. Kč (zdá se to neuvěřitelné, ale je to bohužel tak). Takové přepravní náklady nemají ani Rolling Stones, my na to ale máme.
 
Takže se těšme příští rok na čtvrtý transport, zřejmě poletí zase jen samé klisny...
 
Jan Novotný

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…