Jan Urbach: Američané obětovali 269 lidí letu KAL 007

27.12.2015 7:42

Japonské ministerstvo zahraničí odtajnilo řadu dokumentů z období 70. a 80. let minulého století. Některé z nich se týkají incidentu z roku 1983, kdy do sovětského vzdušného prostoru pronikl jihokorejský Boeing 747 a následně byl sestřelen.

Jan Urbach: Američané obětovali 269 lidí letu KAL 007
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Z dokumentů vyplývá, že Spojené státy nejdříve Japonsko informovaly, že civilní letadlo bylo sestřeleno omylem a podle slov amerického úředníka bylo považováno za americké výzvědné letadlo. Verze vysoce postaveného pracovníka japonského Vojenského zpravodajství z roku 1997 hovoří o tom, že USA jihokorejské letadlo záměrně vyslaly do vzdušného prostoru SSSR, aby uvedly do činnosti utajované a za normálních okolností "tiché" systémy obrany.

Washington se tak snažil získat informace o protivzdušné obraně na Dálném východě, která byla v roce 1982 modernizována a výrazně posílena. Boeing letící 1. září 1983 do Soulu s 269 lidmi na palubě opustil stanovenou trasu letu a pronikl nad Kamčatku a Sachalin, kde byl jeho let ukončen. Nynější japonské informace prakticky potvrzují tehdejší sovětskou verzi, že civilní let byl zneužit pro americkou špionáž.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.