Jan Urbach: Američané špiclují norské letectvo

11.12.2017 7:34

Poradce norského ministerstva obrany Lars Gjemble prohlásil, že norské bojové letouny F-35 Lightning II, které Norsko nedávno koupilo v USA, jsou nadále spojeny s americkými servery a vysílají na ně citlivé informace o činnosti v norském letectvu.

Jan Urbach: Američané špiclují norské letectvo
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Autonomní počítačový systém logistické informace (tzv. ALIS), který je dodáván společně s letadly, má dvojí funkci. V prví řadě slouží sledování F-35 na celém světě, provádí diagnostiku, zajišťuje  kontrolu pohonných jednotek a také vede přehled o potřebě náhradních dílů.  Kromě toho ale zjišťuje také všestranné  údaje o průběhu cvičných letů a nasazení v bojových operacích. Takovéto údaje systém odesílá bez vědomí norské armády. Americký výrobce Lockheed Martin se v podstatě brání dodání filtrů, které by Norsku umožnily separovat citlivá data. Proto se norská armáda propojila s Itálií a vytváří společné pracoviště, které má pro F-35 vyvinout nový a na Američanech nezávislý software.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…