Jan Urbach: Američané stíhání Polanského nevzdávají

05.04.2017 8:35

Problémy režiséra Romana Polanského (83) nekončí, když soudce Scott Gordon v Los Angeles včera zamítl jeho žádost o ukončení trestního stíhání v souvislosti se sexuálním stykem s třináctiletou dívkou před 40 lety.

Jan Urbach: Američané stíhání Polanského nevzdávají
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Roman Polansky, Brody film Pianista

Podle soudce právníci světoznámého režiséra - do jeho produkce patří mimo jiné filmy Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Pianista - neposkytli dostatečně věrohodné a přípustné podklady k tomu, aby mohl žádosti vyhovět. Americká justice nenechává Polanského v klidu. Byl by nejen zatčen při vstupu na území USA, ale v letech 2009-2010 byl po žádosti o vydání několik měsíců ve Švýcarsku v domácím vězení. Švýcaři žádost zamítli, stejně jako před nedávnem Poláci. V roce 1977 v domě herce Jacka Nicholsona Polanski souložil s třináctiletou dívkou pod vlivem drog, což je považováno za znásilnění.

Po 42 dnech byl na kauci propuštěn z vězení a v roce 1978 ze Spojených států uprchl. Advokáti Polanského nyní zjišťují důsledky jeho příjezdu do USA, kde by údajně chtěl navštívit hrob v roce 1969 zavražděné manželky Sharon Tateové. Okolo případu probíhá i velmi zajímavá diskuse přístupu k celebritám, které se dopustily trestných činů. V době Polanského domácího vězení ve Švýcarsku proběhla v jeho prospěch mezinárodní podpisová akce známých osobností. Odpůrci Romana Polanského ale tvrdí, že před zákonem by si měli být občané zcela rovni, a to bez ohledu na světoznámost nebo i tragický osobní osud.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…