Jan Urbach: Antisemitismus proti Izraeli v německých salonech

27.04.2017 11:12

Židé v Německu se obávají růstu antisemitských nálad v zemi. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy skupiny nezávislých expertů, kterou vytvořil Spolkový sněm. Podle názoru Židů je antisemitismus v každodenním životě Němců hluboce zakořeněný. Jednou z významných příčin jeho vlivu je potom růst významu společenských sítí na internetu. Právě z nich se stala platforma šíření nenávisti a honu na Židy. Je ale zcela běžné, že se nikdo takovými projevy nezabývá.

Jan Urbach: Antisemitismus proti Izraeli v německých salonech
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: antisemitismus

Při prezentaci zprávy se experti dožadovali vytvoření celoněmecké databáze a zlepšení shromažďování informací o projevech antisemitismu, efektivnější stíhání činů motivovaných antisemitismem a pomoc postiženým. Kromě toho by prý bylo účelné, aby vznikl institut „mluvčího k otázkám antisemitismu“. Německé Židy také znepokojuje značný příliv muslimských migrantů do země. Podle expertů však tady není přímá souvislost, avšak situaci využívají pravicoví extrémisté k zakrytí vlastních antisemitských útoků. Podle ministerstva vnitra jsou za většinou takových akcí.

Podle jedné z členek expertního týmu otázka náboženství v útocích na Židy nehraje roli, klíčovým impulsem jsou sociální otázky. Zpráva současně konstatuje, že v posledních letech podle sociologických průzkumů protižidovské pocity u Němců klesají, prakticky jediný nárůst je u hodnocení, že „Židé mají v Německu příliš velký vliv“. Ve značně negativním světle je však viděn Izrael, na který kriticky nahlíží až 40 procent respondentů průzkumu. Antisemitismus spojený s Izraelem „vstoupil do německých salonů“, jak uvedla poslankyně za Levici Petra Paul. Zpráva, která je vypracovávána každoročně od roku 2012, bude na podzim diskutována ve Spolkovém sněmu Německa.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla