Jan Urbach: Barack Hussein Obama včera navštívil v Baltimoru mešitu

04.02.2016 14:22

Barack Hussein Obama jako americký prezident navštívil poprvé mešitu ve Spojených státech. Ve městě Baltimor ve státě Maryland se v ní setkal se členy Islámské společnosti Baltimoru.

Jan Urbach: Barack Hussein Obama včera navštívil v Baltimoru mešitu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Obama navštívil několik mešit v zahraničí, na půdě USA se tak stalo až v posledním roce jeho funkčního období. V probíhající kampani před prezidentskými volbami hraje islám značnou roli. Běžný občan má obavy z islamistického terorismu nejen ve světě, ale i na půdě Spojených států, jako byl prosincový útok v San Bernardinu w Kalifornii, kde zemřelo 14 lidí. Miliardář Donald Trump, ucházející se o republikánskou nominaci, se dokonce vyslovil pro zákaz vstupu muslimů do USA.

Obama na setkání v Baltimoru řekl, že je třeba čelit stereotypům a vyzval k toleranci k milionům amerických muslimů. Obama se návštěvě mešity vyhýbal s ohledem na obviňování, že sám je kryptomuslimem. Ostatně jeho biologický otec pocházející z Keni byl muslimem, ale od rodiny odešel a na výchově syna se nepodílel. Muslimem byl ovšem také prezidentův nevlastní otec Lolo Soetoro z Indonésie.

Ačkoli je B. Obama křtěným protestantem, za muslima ho považuje 29 procent Američanů a mezi Republikány dokonce 45 procent. Zajímavý je vztah Američanů k vyznání prezidentského kandiáta. Od 51 procenta voličů by nezískal podporu ateista, 42 procent muslim, dále by například 10 procent nedpodpořilo Žida a 8 procent katolíka.

Proti B. Obamovi jsou využíván i zprávy, že bratr Abongo Obama 1958), zvaný Malik, se jako tajemník islamistické organizace v Chartúmu v Súdánu podílí na šíření wahábismu v Africe.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…