Jan Urbach: Benátky chtějí zvláštní autonomii

08.12.2016 19:15

Regionální rada italských Benátek přijala usnesení, které uznává „benátský národ“ za etnickou menšinu a předpokládá referendum o zvláštní autonomii. Dokument, který sdělovací prostředky nazývají jako “Venexit", byl přijat na návrh Ligy severu a centro-pravice. benátky.

Jan Urbach: Benátky chtějí zvláštní autonomii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Benátky

Benátský jazyk by měl být postaven na roveň italštině a v regionu by tudíž platila dvojjazyčnost. Státní úředníci by podle dokumentu měli mít potvrzení o „benátské příslušnosti“ a složit zkoušku ze znalosti benátského jazyka. Jazyk by měl být používán i při geografickém a dopravním značení. List "La Repubblica" ovšem připomíná, že pokud jde o benátský jazyk, jeho postavením si nejsou jisti lingvisté i historici.

Podle řady z nich jde totiž pouze o dialekt. „Je to důležitý krok, který posílí požadavek na přiznání zvláštní regionální autonomie,“ řekl předkladatel návrhu Riccardo Barbisan z Ligy severu. Naopak centro-levice rozhodnutí kritizuje a předpokládá jeho odmítnutí Ústavním soudem.. Navíc se prý obyvatelé Benátek stanou předmětem posměchu. "Venexit" je pokračováním separatistických snah, které trvají již 150 let od připojení této části Apeninského poloostrova k Itálii.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…