Jan Urbach: Bernard Cazeneuve je novým premiérem Francie

06.12.2016 19:15

Ministr vnitra ve vládě Manuela Vallse Bernard Cazeneuve se stal novým francouzským premiérem. Bude nástupcem M. Vallse, který včera oznámil záměr ucházet se o post francouzského prezidenta a z toho důvodu podal demisi.

Jan Urbach: Bernard Cazeneuve je novým premiérem Francie
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bernard Cazeneuve

Cazeneuve vstoupil do vládní politiky v roce 2012 po vítězství Françoise Hollanda v prezidentských volbách. Stal se ministrem pověřeným evropskými otázkami ve vládě vedené Jean-Marcem Ayraultem. V roce 2014 převzal funkci ministra vnitra ve vládě M. Vallse. Kandidatura M. Vallse, oznámená po rozhodnutí prezidenta Francoise Hollanda ve volbách nekandidovat, se ovšem jeví jako realisticky nenaplnitelná.

Bývalý premiér se nezdá být konkurentem pro vůdkyni Národní fronty Marine Le Pen a ani pro kandidáta centro-pravice Francoise Fillona. Nejasné je tedy pouze, zda zvítězí představitel pravice nebo populismu. Zatímco v minulosti se ještě dalo očítat, že členové socialistů podpoří každého proti Národní frontě, dnes již to jisté není.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …