Jan Urbach: Blair proti brexitu. Návrat do politiky?

31.10.2016 18:01

Podle bývalého britského premiéra Tony Blaira nic nestojí v cestě uspořádání druhého referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Blair tvrdí, že rozvod s unií by byl „velmi těžký“ s ohledem na vyjednávání s bezkompromisními evropskými vůdci.

Jan Urbach: Blair proti brexitu. Návrat do politiky?
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

V rozhlasovém vysíláni BBC Radio 4 Blair (63 let) vysvětloval, že Britové mají právo změnit názor v tak klíčové otázce. “Jestliže se ukáže, že dohoda nebude uspokojující či důsledky budou taki těžké, že lidé nebudou chtížt z Evropské unie odejít, bude třeba nalézt řešení v parlamentu, případně prostřednictvím nového referenda,” prohlásil bývalý lídr Labour party a v letech 1997 až 2007 britský premier. Možnost druhého referenda o Brexitu ovšem současná konzervativní vláda odmítá a v roce 2017 chce spustit mechanismus vystoupení z unie. V týdeníku "The New European" Blair hodnotí naopak Brexit jako katastrofu a vyzývá stoupence členství v unii, aby se mobilizovali proti těm, kteří jsou proti členství v Evropské unii.

“Od této chvíle jsme rebely,” uvedl. Na počátku měsíce Tony Blair přiznal, že zvažuje návrat do politiky, aby pomohl levému středu získat podporu proti konzervativcům. Takový krok by ovšem ještě vice oživil otázky ohledně několika velkorysých finančních odměn od různých bank, fondů, institucí i jednotlivců v celkové výši asi 80 milionů liber, které Blair obdržel po odchodu z funkce. Existuje několik iniciativ (např. Tony Blair Watch nebo Arrest Tony Blair, které chtějí dosáhnout Blairovo civilní zatčení a dostat jej před spravedlnost.

Dalším problémem bývalého premiéra je zpráva komise vedené bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem, která prošetřovala účast Velké Británie na invazi do Iráku. Říká se v ní, že plánování a příprava Británie na válku v Iráku byly zcela nepřiměřené. Právní základ pro britskou vojenskou akci v Iráku nebyl podle komise vůbec uspokojivý. Protiváleční aktivisté a příbuzní 179 britských vojáků, kteří v Iráku zahynuli, by na jejím základě chtěli, aby Tony Blair byl stíhán pro případné válečné zločiny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …