Jan Urbach: Britové na post premiéra preferují Johnsona

03.12.2019 20:10

Podle „Survation poll“ by Konzervativní strana mohla v nadcházejících volbách získat 42 procent hlasů, Labouristé 33 a Liberální demokraté 11 procent. Zelené by podle průzkumu podpořili 4 procenta britských voličů, Skotskou národní stranu a stranu Brexit 3 procenta. (Průzkum na vzorku 1065 respondentů proběhl na počátku třetí dekády listopadu.)

Jan Urbach: Britové na post premiéra preferují Johnsona
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Mírně jiná čísla přináší prakticky ve stejných dnech prováděný „BMG poll“, který Konzervativcům připisuje jen 39 a Labouristům 33 procent. Liberální demokraté podle něho mají 13, zelení 5 a „brexitáři“ 4 procenta. Další dva průzkumy ovšem ukazují na vyšší podporu strany Borise Johnsona a větší náskok před Labouristy. „Deltapoll poll“ uvádí u Konzervativců 45 a u Labour party 32 procent a na třetí místo řadí Liberální demokraty s 15 procenty. „Opinium poll“ proběhl na vzorku 2025 na konci listopadu a přinesl tyto výsledky - 46 procent podpořilo Konzervativní stranu, 33 procent Labouristy a 13 Liberální demokraty.

A jaké zájmy budou ovlivňovat rozhodování voličů u volební urny? „Survation poll“ na prvním místě uvádí jednoznačně Brexit (29 procent), dále zdravotní péči (17 procent), osobu stranického lídra (7 procent), ekonomické otázky (5 procent), sociální otázky či životní prostředí (3 procenta) a vzdělávání (2 procenta).

Zajímavý je jistě také průzkum, koho Britové preferují na post předsedy vlády. Tady má Boris Johnson podporu 43 procent respondentů, následuje ho Jeremy Corbyn s 25 procenty a šéfka Liberálních demokratů Joanne Kate Swinson s 11 procenty podpory.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…