Jan Urbach: Bruselské ultimátum Maďarsku a Polsku

05.04.2017 14:05

Maďarsko a Polsko mají z Bruselu dostat ultimátum v otázce přijetí migrantů, píše dnes britský list „The Times“ s odvoláním na zdroje v Evropské unii. List připomíná, že obě země dosud odmítají výzvy Evropské komise k solidaritě v řešení problému migrantů ze Středního východu a z Afriky.

Jan Urbach: Bruselské ultimátum Maďarsku a Polsku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Syrští migranti - situace v Budapešti při průchodu nekontrolované vlny uprchlíků

„Times“ uvádějí, že Polsko a Maďarsko doposud odmítají výzvy z Evropské komise, aby prokázaly  solidaritu se zeměmi jižní Evropy, které v co největší míře byly těžké příliv uprchlíků ze severní Afriky a Středního východu. Vlády v Budapešti a Varšavě  autor textu Bruno Waterfield označuje jako nacionalistické.  Novinář cituje diplomata jedné ze zakladatelských zemí unie, že obě vlády si budou muset vybrat “zda jsou v evropském systému, nebo ne?“. „Nemůžete vydírat Evropskou unii, naše jednota má svou cenu“ – dodal prý.  Očekává se prý, že Soudní dvůr podpoří stanovisko Evropské komise o povinnost kvót na přijetí migrantů a prohlásí ho za zákonné. 

Pokud by se Budapešť a Varšava nepodřídily, budou muset čelit finančním i politickým důsledkům. The Times konstatují, že dosavadní politika řešení migrační krize je neúspěšná také proto, že některé země se za stanovisko Maďarů a Poláků schovávají. Autor jmenuje Rakousko, Česko, Slovensko. Ultimátum do Budapešti a Varšavy by  prý mělo být  vysláno na podzim   Dlužno ovšem připomenout, že  ani v dalších státech není přístup k plnění bruselských kvót jednoznačný.  Dosud totiž bylo ze 160 000  migrantů přemístěno pouhých 16 000. Je proto na místě otázka, zda tlak na Maďarsko a Polsko nesleduje ještě jiné cíle.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…