Jan Urbach: Česko se stalo pro Bakalu Klondajkem

08.08.2015 21:41

Bakalův prodej bytů OKD a nedodržení slibu o jejich odprodeji nájemníkům, vyvolal téměř drtivě negativní odezvu veřejnosti. Mezi ohlasy jsou jistě zajímavé názory známé advokátky Hany Marvanové, předsedy Sdružení nájemníků BYTYOKD.cz Romana Macháčka a bývalého advokáta a předsedy Sdružení ochrany nájemníků, dnes zástupce ombudsmana Stanislava Křečka.

Jan Urbach: Česko se stalo pro Bakalu Klondajkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Advokátka Hana Marvanová  v rozhovoru pro iDnes.cz vyjadřuje názor: „Jestli je pravda, že hodnota obchodu byla kolem dvaceti miliard, tak to jen prokazuje nedovolenou veřejnou podporu, na kterou jsme od začátku poukazovali. Pokud byty byly původně oceněny na 1,7 miliardy korun a dnes se na trhu prodaly za 20, je to něco neuvěřitelného. Ukazuje to oprávněnost naší stížnosti u Evropské komise, kterou jsme se sdružením nájemníků podávali. A je to jen potvrzení, že se s ní Evropská komise ani tehdejší ministerstvo financí nevypořádaly korektně.“ Marvanová potom také říká, že v minulosti tu rozhodně byla možnost, aby stát celou transakci zpochybnil. Na to jsme také upozorňovali. Ale to se nestalo. Ministerstvo financí nekonalo přes všechny žádosti, stížnost a parlamentní interpelace, které poukazovaly, že nebyly splněné podmínky, ke kterým se kupující zavázal. A to nejen morálně, ale i právně. Ale nevěřím, že to po 11 letech bude jiné. Jsem skeptická.

Předseda Roman Macháček na stránkách Deníku referendum mimo jiné říká: „Z našeho pohledu je to logický krok. Zdeněk Bakala se prodejem bytů OKD zbavuje závazku výměnou za hotovost. Zároveň se zbavuje rizika, že by blížící se soud mohl privatizaci bytů OKD zpochybnit a společnosti RPG Byty například obstavit majetek. Je to dokončení podvodné privatizace.“

Na taková slova reaguje na Facebooku, pro mnohé překvapivě, Stanislav Křeček: „Jaká podvodná privatizace? Copak byty OKD byly jedinými podnikovými byty, které se privatizovaly s podnikem? Kdo se stará a staral o byty ČEZ, ĆKD a dalších? Jedině při privatizaci OKD si tehdy vláda vymínila slib prodeje bytů nájemníkům, jinak se žádná předchozí vláda o osud nájemců podnikových bytů při privatizaci nestarala. Že to nevyšlo, mělo dva důvody: závazek Bakaly byl ohledně prodeje bytů, ale on byty nikdy neprodával, prodával celé domy a nedodržel veřejný slib prodeje nájemníkům. S tím ovšem vláda nic dělat nemohla. Dnešní "ochránci" nájemníků jen vidí, že se jim nepodařilo tyto byty privatizovat po svém, jak měli původně v úmyslu a píší a říkají blbosti...“.

Prodej 43 tisíc bytů OKD mezinárodní firmě Round Hill Capital až příliš připomíná praktiky Divokého západu. Ostatně právě ve Spojených státech dnešní uhlobaron Bakala žil po své emigraci z Československa. Po svém návratu se pro něj Česko stalo Klondajkem, o jakém zlatokopové jen mohli snít.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…