Jan Urbach: Čínská solární elektrárna u Černobylu

25.11.2016 12:29

Okolo elektrárny v Černobylu chtějí dvě čínské firmy vybudovat solární elektrárnu o síle 1 GW. CGL-SI (GCL System Integration Technology) a CCEC (China National Complete Engineering Corp) chtějí stavbu zahájit v roce 2017.

Jan Urbach: Čínská solární elektrárna u Černobylu
Foto: archiv
Popisek: Solární elektrárna - ilustrační foto

Šéf GCL-SI Shu Hua řekl, že cílem je revitalizace prostoru v minulosti poškozeného atomovou havárií a jeho vyplnění výrobou energie z obnovitelných zdrojů. Přinese to prý mnoho výhod nejen ekonomických, ale I společenských. Po havárii atomové elektrárny v roce 1986 se okolní území o rozloze 2600 km2 stalo uzavřenou zónou. V okolí havarovaného reaktoru je podle odborníků stupeň záření stale příliš vysoký a pravděpodobně tak tomu bude tisíc let.

Není jasné, kde přesně bude sluneční farma stát, ale prý půjde o bezpečné místo. Odpovědnost za projekt má mít firma CCEC, GCL-SI dodá a bude instalovat solární komponenty. Čína je v současnosti nejuvětším producentem solární energie na světě. Je rovněž největším producentem solárních panelů a dalších zařízení, uspokojuje 72 procent světové poptávky..

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …