Jan Urbach: Die Welt o Jaroslawu Kaczyńském

14.01.2017 21:40

Německý list „Die Welt“ zveřejnil obsáhlou esej Gerharda Gnaucka, ve které se zabývá současnou situací v Polsku. Na začátku zejména konstatuje, že vláda Práva a spravedlnosti má v parlamentu stabilní většinu a má plné právo řídit zemi.

Jan Urbach: Die Welt o Jaroslawu Kaczyńském
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Die Welt

Autor také cituje dopis, ve kterém je polská vláda chválena za efektivní prorodinnou politiku, boj s korupcí, bránění daňovým únikům, omezení drenáže polského hospodářství zahraničním kapitálem a také vyrovnání šancí občanů změnou sociální politiky. Gnauck konstatuje, že n těchto argumentech je mnohé pravdivé a že s Poláky a jejich dnešní pravicovou vládou by bylo třeba poctivě hovořit.

Politika Kaczyńského strany a vlády Beaty Szydlo v oblasti rodinných přídavků nebo levných bytů musí uspokojit ty, kteří mají na mysli sociální spravedlnost, říká autor na stránkách Die Weltu. Pozitivně se staví i k vykupování bank z cizích rukou a připomíná, že taková praxe je i v jiných zemích. Na adresu restriktivní migrační politiky potom Gnauck píše, že roste její akceptace i v Německu. V eseji je také odmítnuta teze jednoho z německých expertů na Polsko, že J. Kaczyński nemá koncepci. Samozřejmě takovou koncepci má, uvádí Die Welt a podle jeho soudu důslednost v jejím plnění dělá dojem na mnoho lidí. „Evropa je dnes v situaci, ve které je stále méně (dobrých) vůdců,“ uvádí Gnauck.

Podle jeho názoru se musí Němci připravit na delší éru Kaczyńského a v dialogu mezi oběma zeměmi se orientovat i na polskou pravici. Současně ovšem přiznává, že Jaroslav Kaczyński vyhraje historickou bitvu s Adamem Michnikem a polskými liberály, ale nebude mu stačit sil na vybudování nového státu. Pozitivní hodnocení Práva a spravedlnosti a Jaroslava Kaczyńského na stránkách německého tisku je do jisté míry překvapivé, protože už v období jeho premiérství byl vystaven silnému německému tlaku i urážkám. V poslední době potom v Německu dávali  za pravdu spíše protivládní opozici, která se ovšem zejména v posledních týdnech totálně zdiskreditovala.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…