Jan Urbach: Estonci nejsou schopni zvolit prezidenta

28.09.2016 7:35

Již 9. října končí funkční období stávajícího estonského prezidenta Toomase Hendrika Ilvese a Estonsko stále neví, kdo bude jeho nástupcem.

Jan Urbach: Estonci nejsou schopni zvolit prezidenta
Foto: wikipedia
Popisek: Tallin.

Grémium volitelů tento týden nezvolilo ani jednoho ze dvou kandidátů. Ani Siim Kallas, který je nominantem vládní Estonské reformí strany, bývalý komisař a ani právnik Allar Jöks, nezávislý kandidát, kteří získali nejvíce hlasů z původních pěti kandidátů, nezískali potřebnou absolutní většinu.

Jednalo se přitom již o páté kolo volby. První tři kola se konala v srpnu v estonském parlamentu, nyní mělo prezidenta zvolit grémium skládající se ze 101 poslanců a 234 komunálních politiků. Volební process se po neúspěchu opět vrací do parlamentu, kde by se voolba měla konat 3. října. Podle řady politiků je situaci třeba označit za ústavní krizi, která vyvolává potřebu změny ústavy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…