Jan Urbach: Evropa je podle Erdogana fašistická a ukrutná

22.03.2017 15:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že po dubnovém ústavním referendu může Turecko revidovat vztahy s „fašistickou a ukrutnou“ Evropou. Podle prezidenta je situace v Evropě podobná době před druhou světovou válkou a v té souvislosti Erdogan podtrhl, že Turecko nebude dále obětí hrozeb týkajících se členství v unii, řekl prezident.

Jan Urbach: Evropa je podle Erdogana fašistická a ukrutná
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ještě nedávno byla setkání prezidenta Erdogana s kancléřkou Angelou Merkelovou vřelá. Dnes turecký prezident obviňuje kancléřku z používání nacistických praktik.

V poslední době nejen od prezidenta Erdogana, ale i od dalších tureckých vládních představitelů několikrát zaznělo srovnávání politiky určitých evropských států, zejména Německa a Nizozemska, s nacismem a fašismem. Důvodem byly zákazy účasti tureckých představitelů na setkáních s Turky před referendem, které je plánováno na 16. dubna. Jeho předmětem je změna politického systému na prezidentský.

Ankara se také ohrazuje proti tomu, že např. v Německu se o víkendu konala ve Frankfurtu demonstrace asi 30 tisíc Kurdů, která byla prakticky podporou zakázané Strany kurdských pracujících, jež je nejen Tureckem, ale i Evropskou unií a USA označena jako teroristická organizace. Turecko v souvislosti se současným politickým konfliktem hrozí suspendováním dohody mezi Ankarou a Bruselem, která byla v loňském roce uzavřena s Bruselem. Pro Evropu by to mohlo znamenat milionovou vlnu migrantů, když v Turecku je více než dva miliony Syřanů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…