Jan Urbach: Ficův Směr klesá

23.06.2017 19:15

V hypotetických červnových volbách do Národní rady Slovenské republiky by sice vyhrál Směr – sociální demokracie, ale pryč jsou doby, kdy získával v parlamentu absolutní většinu. Nyní by ho podpořilo 28 procent Slováků a v parlamentních lavicích by usedlo pouze 43 poslanců.

Jan Urbach: Ficův Směr klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Jen o 3 mandáty méně by 16,5 procent podpory přineslo liberální straně Svoboda a Solidarita. Na třetím místě by skončili extrémisté z Lidové strany Naše Slovensko, kteří se zřejmě zabydlili na dvojciferném výsledku. Nyní by je volilo 11,8 procenta a měli by 18 poslanců. Na dalších místech se v průzkumu umístila Slovenská národní strana s 9,5 procenta a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – NOVA s podporou 9,1 procenta respondentů.

Pro obě strany to znamená 14 poslanců. Do slovenského parlamentu by vstoupilo také zhnutí Jsme rodina – Boris Kollár (7,4 procenta a 11 poslanců), Křesťanskodemokratické hnutí (6 procent a z toho plynoucích 9 křesel), Strana maďarské komunity (5,3 procenta a 8 poslanců) a jako poslední Most-Híd (5,2 procenta a 8 poslanců). K volbám by přišlo 57 procent voličů, nerozhodnutých je 24 procent a 19 procent deklarovalo, že k volbám by nešlo. Průzkum agentury Polis Slovakia proběhl od 13. do 19. června a účastnilo se ho 1208 respondentů. Za dlouhodobým propadem Směru je jistě vyčerpanost jeho hlavních osobností, včetně Roberta Fica, a také přehlížení korupčního chování u řady z nich.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…