Jan Urbach: Hold obětem ukrajinské genocidy

23.07.2016 7:35

Polský Sejm, doplní parlamentní komora, dnes přijal usnesení, že 11. červenec je stanoven jako Národní den památky obětí genocidy spáchané ukrajinskými nacionalisty na občanech II. Polské republiky. Sejm vzdal všem usnesení také hold všem, kteří byli ukrajinskými nacionalisty bestiálně zavražděni.

Jan Urbach: Hold obětem ukrajinské genocidy
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Poslanci v usnesení uvádí, že důsledku genocidy z let 1943 – 1945 bylo zavražděno více než sto tisíc Poláků, přesný počet ale není stále známý. Mnoho z těchto lidí se stále nedočkalo důstojného místa posledního odpočinku. Oběti zločinů spáchaných ve čtyřicátých letech ukrajinskými nacionalisty a masové vraždy nebyly pojmenovány jako genocida, uvádí se v dnes přijatém textu.

Při odůvodnění usnesení zaznělo, že zločinů se nedopustil celý ukrajinský národ a odmítnuta byla kolektivní odpovědnost. Polsko podporuje Ukrajinu, ale to v žádném případě neznamená souhlas s glorifikací zločinců. Připomeňme, že na Ukrajině jsou dnes příslušníci OUN-UPA a také divize SS Halič oslavováni jako hrdinové boje za svobodu Ukrajiny. Je třeba taiké zmínit, že při ukrajinském etnickém čištění byla zavražděna řada Čechů žijících na Volyni.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…