Jan Urbach: Hollande? Problém vyřešen. Nekandiduje

02.12.2016 9:23

Francouzský socialistický prezident Francois Hollande dnes večer oznámil, že se nebude v prezidentských volbách příští rok ucházet o znovuzvolení. „Rozhodl jsem se, že nebudu kandidátem v prezidentských volbách a nebudu se ucházet o prodloužení mého mandátu,“ řekl nynější prezident. Je to od roku 1958 první případ, kdy prezident přijal takové rozhodnutí.

Jan Urbach: Hollande? Problém vyřešen. Nekandiduje
Foto: archív autora
Popisek: Hollande

Rozhodnutí Hollande oznámil první den socialistických primárek. Prezident si pochválil období svého vládnutí, zejména v sociální oblasti. Vyjádřil přání, aby přijatý sociální model se udržel i v příštích letech. Dlužno ovšem připomenout, že socialistické vládnutí bylo v posledních provázeno také masovými dělnickými protesty proti vládě. Právě jejímu předsedovi, Manuelu Vallsovi, se zřjmě nyní otevře cesta k prezidentské kandidatuře. Krok F. Hollanda je pravděpodobně jedině možný, aby nedošlo k jeho totální diskreditaci. V této chvíli ho podporuje mezi 7 až 14 procenty Francouzů, což je v případě hlavy státu nejméně v historii. Centro-pravicového Francoise Fillona by ve volbách podpořilo 28-31 procent a Marine Le Pen 23 – 25 procent. Francois Hollande se na počátku své prezidentury snažil získat tzv. kulturní levici, jedním z jeho prvních kroků byla symbolická  návštěva svatby osob stejného pohlaví, nevydařilo se mu ovšem toto pojetí socialistické politiky prosadit v širším měřítku. Velkou část veřejnosti zklamal  osobním rodinným životem, když vyšly najevo jeho návštěvy milenky a následně se rozešel s manželkou, která ho provázela volební kampaní.  Nakonec zřejmě nejdůležitějším bylo, že socialistická vláda poslala proti demonstrujícím odborářům  policii.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…