Jan Urbach: Itálie - Odcházení vítěze voleb?

19.02.2020 19:35

Lídrem italské politické scény je v současnosti strana Liga, vedená bývalým ministrem vnitra Matteo Salvinim. Podle průzkumu SWG má podporu 32 procent italských voličů.

Jan Urbach: Itálie - Odcházení vítěze voleb?
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Na druhém místě je „levicová“ Demokratická strana, v průzkumu 21 procent, která po loňském odchodu Ligy z vlády vytvořila koalici s původním vítězem voleb, Hnutím 5 hvězd. O těžké krizi tohoto uskupení svědčí, že dnes by ho volilo pouhých 13 procent voličů, přičemž ve volbách mělo 32,7 procent. Nejhorší potom je, že jde o stálý trend poklesu.

Potenciální spojenci Salviniho Přátelé Itálie mají 11 a Vzhůru Itálie 5 procent. Pěti procentům se nyní ještě blíží strana Viva Italia, kterou založil a vede odpadlík od Demokratické strany, její bývalý předseda, Matteo Renzi. Mezi 3 – 1 procentem se potom pohybuje několik stran.

Průzkum proběhl ve druhé únorové dekádě na reprezentativním vzorku 1200 respondentů. Připomeňme, že v posledních letech modifikovaném volebním systému se nyní přibližně třetina poslanců a senátorů volí většinově, zbylí zákonodárci proporčně. Každý volič má jeden hlas, který se započítává do většinové i do proporční volby.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty