Jan Urbach: Je emisní skandál VW protievropskou hrou americké špionáže?

27.02.2016 15:21

Není sporu o tom, že koncern Volkswagen, jehož úspěšnou součástí je i česká automobilka Škoda, patří k jednomu z nejdůležitějších evropských podniků. Jeho význam dokonce překračuje evropské hranice. Není možné se v souvislosti se skandálem okolo měření emisí dieselových motorů vyhnout některým pochybnostem o jeho pozadí.

Jan Urbach: Je emisní skandál VW protievropskou hrou americké špionáže?

Jistě je zajímavé, že skandál propukl ve Spojených státech, bývalé automobilové velmoci. Tamní automobilový průmysl se v důsledku finanční krize, ale také snížení konkurenceschopnosti domácích výrobků, dostal na vedlejší kolej. Bylo odhalení problémů čistě jen náhodné?

V uplynulých měsících jsme si mnohokrát přečetli o činnosti o činnosti americké Národní bezpečnostní agentury. Samozřejmě, nejvíce pozornosti budí zprávy o odposleších třeba Angely Merkelové a jiných osob z politické elity.

Mnohem zajímavější ovšem byl žebříček témat, která Američané sledovali. Patří sem totiž – na předních místech – také významné hospodářské kontakty nebo vědecko-technické záležitosti. Dlouhé ucho bylo nasměrováno i na přední podniky třeba ve Francii a nebo Německu. Světe div se, otázky terorismu zase tak vysoko nebyly. Nenapadne v této souvislosti někoho, jak se vlastně informace o emisích naftových motorů Volkswagenu dostali „na veřejnost“. Nejsou náhodou hlavním produktem toho, co zcela jistě je spíše průmyslovou špionáží?

Spojené státy dovedou svůj právní systém dokonale využít

Takové jednání ale očividně nevzbuzuje v Bruselu a v řadě členských států nijak velké pohoršení. Vždyť ani v Praze nikdo pořádně nereagoval na informace německého týdeníku „Der Spiegel“, že i u nás jsou instalována technická zařízení monitorující komunikační provoz. Jaký je tady žebříček zájmů, to známo není. Zcela určitě to ale nebude jen to, co si říkají Sobotka s Babišem.

Spojené státy dovedou svůj právní systém dokonale využít, nepochybně i k tlaku v tomto konkrétním případu na koncern Volkswagen. Je s otazníkem, zda je o „spravedlnost“ nebo zda není systém pokut součástí hospodářského nátlaku. Na rozdíl od vůči americkým podnikům zakřiknuté Evropy. Případy Google, Amazonu, ale i Microsoftu ukazují opatrnost, se kterou jednáme s naším Velkým bratrem.

Celý případ Volkswagenu a jeho souvislosti nám také ukazuj na potřebu mimořádné obezřetnosti při vyjednávání a snad i vůbec přijetí smlouvy o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství. Ta totiž může znamenat, že co dnes zůstává pod pokličkou, se zítra stane normou vzájemných vztahů.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …