Jan Urbach: Katalánci připravují referendum o nezávislosti

05.03.2017 12:53

Navzdory odmítavému postoji Madridu zahájila regionální vláda Katalánska přípravy referenda o získání nezávislosti. O své budoucnosti by Katalánci měli rozhodovat v září.

Jan Urbach: Katalánci připravují referendum o nezávislosti
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

"Chystáme referendum, neboť bez ohledu na to, zda bude schválené či nikoli, musíme být připraveni,“ řekl člen regionální vlády zodpovědný za zahraniční politiku Raül Romeva. Podle ministra nabídli Katalánci ústřední vládě premiéra Mariana Rajoye dohodu o uspořádání referenda. Centrální vláda však plebiscit o vyhlášení nezávislosti považuje za ilegální a protiústavní. Jedno „referendum“ se již uskutečnilo před dvěma roky, asi dva miliony oprávněných se vyslovilo pro nezávislost Katalánska. S odvoláním na rozhodnutí ústavního soudu o nelegálnosti hlasování nyní vláda trestně stíhá jeho organizátory. Romev prohlásil, že na přípravách referenda se bude podílet navzdory riziku trestní represe.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla