Jan Urbach: Koho vybere reformní levice jako kandidáta na prezidenta?

14.01.2017 14:20

První debatní večer kandidátů levice na post francouzské hlavy státu se včera uskutečnil před televizními kamerami. O podporu v primárních volbách se v poklidné diskusi ucházelo sedm kandidátů: Benoit Hamon, Arnaud Montebourg, Vincent Peillon, Manuel Valls, Sylvia Pinelová, Francois de Rugy a Jean-Luc Bennahmias.

Jan Urbach: Koho vybere reformní levice jako kandidáta na prezidenta?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Manuel Valls, poražený kandidát reformní levice na francouzského prezidenta

Uvedená sedmička ovšem reprezentuje jen část levice, která se na časti v primárních volbách dohodla. Samostatně ovšem bude kandidovat bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron a také Jean-Luc Mélenchon. Macron přitom v poslední době „šlape na paty“ favoritovi levicových primárek Manuelu Vallsovi. Levicový Mélenchon potom v prvním kole může bývalému premiérovi odebrat část hlasů. Nad kandidaturou Macrona byli všichni debatující rozpačití, zejména pokud by šlo o jeho podporu ve druhém kole.

Průzkumy ovšem nepředpokládají, že by se kandidát levice vůbec do druhé ho kola, první se koná 23. dubna a druhé 7. května - mohl dostat. S největší pravděpodobností hraničící s jistotou se 7. května utkají M. Valls a Marine Le Penová, která v některých průzkumech dokonce pro první kolo Vallse předstihla. Po zkušenostech z prezidentských voleb v USA však relevantnost sond mnozí oprávněně zpochybňují. Součástí diskuse levicových kandidátů bylo i hodnocení role socialistického prezidenta Francoise Hollanda, kde pouze Valls a Pinelová ho hodnotili kladně nebo neutrálně. Kritika ze strany ostatních je ovšem pochopitelná, protože hlavně díky Hollandovi reformní levice stojí na pokraji hluboké krize, která se po volbách může stát existenční záležitostí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty