Jan Urbach: Komunistické zločiny opět promlčeny

17.10.2016 13:03

Bulharský Ústavní soud rozhodl, že usnesení parlamentu o nepromlčitelnosti komunistických zločinů je v rozporu s ústavou. Pro toto stanovisko hlasovalo 11 ústavních soudců, 1 byl proti.

Jan Urbach: Komunistické zločiny opět promlčeny
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Parlament v září 2015 novelizoval trestní zákoník a zrušil promlčení zločinů proti právům člověka v období od 9. září 1944 do 10. listopadu 1989. Promlčení neměly podléhat také činy spáchané v letech 1984 až 1989, a to přejmenování bulharských Turků a vyhnání 300 tisíc tureckých občanů Bulharska do Turecka. Pomlčení se mělo týkat také zabití z politických důvodů, budování lágrů, nucené přesídlení zbavení svobody s porušením základních mezinárodních práv.

Část ustanovení u Ústavního soudu napadl Generální prokurátor, podle jehož názoru by uplatňování změn trestního zákona vyvolalo „porušení práva, diskriminaci a právní chaos“. Prokurátor uvedl, že změny jsou v rozporu se zásadami právního státu, zásadami rovnosti občanů před právem. Odmítl také retrospektivní působení parlamentních změn zákona.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…