Jan Urbach: Letadlo s Erdoganem mohlo být sestřeleno

18.07.2016 11:47

Piloti dvou letadel F-16, kteří patřili ke skupině „pučistů“ mohli sestřelit letadlo, který do Istanbulu letěl Recep Tayyip Erdogan. Prezidentský stroj byl v dosahu jejich radarů a není jasné, proč nezahájili palbu. O události informovala agentura Reuters.

Jan Urbach: Letadlo s Erdoganem mohlo být sestřeleno
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V noci z pátku na sobotu se turecký prezident vracel do Istanbulu z letoviska Marmaris, kde pobýval na dovolené. Reagoval tak na vývoj situace po oznámení vojenské akce. Piloti náležící mezi vzbouřence, měli Erdoganovo letadlo, doprovázené jinými dvěma F-16, na radaru svých palebných systémů. Pochybnosti budí také skutečnost, že vzbouření vojáci zcela nezamezili přistávání letadel.

V průběhu celé akce ovšem nebyli zadrženi žádní představitelé státní moci a naprosto nedostatečně bylo zabráněno rozhlasovému a televiznímu vysílání. Pro mnohé je otázkou, zda se jednalo o „amatérismus“ pučistů či součást plánu. Porážku puče totiž dnes Erdogan využívá nejen k čistkám v armádě, ale i soudnictví a prokuratuře.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.