Jan Urbach: Madrid varuje katalánské podnikatele

29.05.2017 12:29

Předseda madridské vlády Mariano Rajoy varoval katalánské podnikatele před riziky, které by ekonomice přineslo odštěpení Katalánska od Španělska. Podle jeho vyjádření by takový krok měl „strašné ekonomické následky“.

Jan Urbach: Madrid varuje katalánské podnikatele
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Rajoy to v sobotu prohlásil v rámci svého vystoupení před katalánskými podnikateli v přímořském městě Sitges. Prohlásil také, že vláda nepovolí referendum o nezávislosti Katalánska. Nepovolím referendum o nezávislosti, nechci ho a ani ho nemohu schválit, řekl premiér. Lidové hlasování je podle Madridu neústavní. Vláda v Barceloně však již sdělila, že lidové hlasování o setrvání Katalánska v rámci Španělska uspořádá v září bez ohledu na hrozby z Madridu.

Rajoy si na setkání musel ovšem také vyslechnout, že problém není jen černo-bílý a výzvy k hledání alternativ. Parlament v Barceloně se loni na podzim vyslovil pro konání závazného referenda do konce září 2017. Kataánsko  sice získalo koncem 70. let minulého století relativně rozsáhlou autonomii, podle mnohých je však nedostatečná. Roli v konfliktu s centrem jistě hrají i hospodářské otázky, protože Katalánsko produkuje asi pětinu španělského HDP.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla