Jan Urbach: Merkelová kvůli Sorosově univerzitě kritizuje Orbána

07.04.2017 9:16

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila prostřednictvím své mluvčí proti maďarské novele zákona o vysokých školách. Vyzvala, aby Budapešť neporušovala demokracii. Přijatá úprava se dotkne Středoevropské univerzity založené finančním spekulantem a donátorem různých nevládních organizací Georgem Sorosem.

Jan Urbach: Merkelová kvůli Sorosově univerzitě kritizuje Orbána
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Poslanci koalice Fidesz a Křesťansko-demokratické lidové strany v úterý podpořili vládní návrh novely vysokoškolského zákona. Zahraniční univerzita bude smět v Maďarsku působit v případě, že existuje také v zemi svého původu. Navíc má být potřebná mezistátní dohoda mezi oběma státy. Navíc se schyluje k dalšímu konfliktu mezi Bruselem a Budapeští, když Viktor Orbán pořádá další celonárodní konzultaci. Také ta se dotýká zájmů G. Sorose a jím podporovaných organizací, o kterých Fidesz hovoří jako o „Sorosově říši“. „Stále více organizací podporovaných ze zahraničí operuje v Maďarsku s cílem neprůhledně zasahovat do vnitřních záležitostí státu. Tyto organizace by mohly ohrozit naši nezávislost,“ uvádí se konkrétní otázky. Maďaři mohou zvolit odpověď: „Umožnit jim pokračovat v rizikových aktivitách bez dohledu“ nebo „Vyžadovat, aby se registrovaly a odhalily cíle činnosti a zdroje financování“. Konflikt mezi Budapeští a Sorosem probíhá další dobu a na síle získal v souvislosti s migrační vlnou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty