Jan Urbach: Merkelová šíří fake news o Chemnitzu

09.09.2018 9:20

Německá kancléřka Angela Merkelová v minulých dnech velmi přísně odsoudila „štvanice“ pravicových extrémních sil v Chemnitzu. Nyní se ukazuje, že se stala šiřitelkou fake news, otázkou je, zda vědomě nebo nevědomě.

Jan Urbach: Merkelová šíří fake news o Chemnitzu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen totiž v deníku „Bild“ uvedl, že německá kontrarozvědka nedisponuje žádnými důkazy o tom, že by se takové události v Chemnitzu staly. „Jsem skeptický ke zpravodajství médií o pravicově extremistickým štvanicím v Chemnitzu,“ dodal k tomu.

Maassen také zpochybnil věrohodnost videa, které bylo sdíleno na internetu a mělo by být důkazem útoků na cizince. „Nejsou k dispozici důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil. Naopak je podle něho důvod si myslet, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy pětatřicetiletého německého občana migranty.

Problémy Merkelové politice nepochybně způsobuje i ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Ten totiž vyslovil pochopení pro rozhořčení, které cítí řada obyvatel Chemnitzu. To z nich ale podle jeho názoru ještě vůbec nedělá nacisty. Podle listu Bild měl také na setkání CSU prohlásit, že se vedou debaty, v nichž prvotní zločin už nehraje žádnou roli.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…