Jan Urbach: Milion euro z Budapešti na podporu slovenské SMK?

15.07.2016 13:22

Slovenské orgány budou prověřovat podezření, že maďarská vláda financovala prostřednictví občanského sdružení Főnix Stranu maďarské komunity (v minulosti Strana maďarské koalice). Šetření zahájila Státní volební komise, která má také kontrolovat financování politických stran.

Jan Urbach: Milion euro z Budapešti na podporu slovenské SMK?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Ministerstvo vnitra podezření publikované deníkem Új Szó a poté i dalšími sdělovacími prostředky předává orgánům činným v trestním řízení. Sdružení Főnix v Šale dostalo z Maďarska od roku 2012 téměř milion eur. Peníze měly být využity na podporu rozvoje maďarské menšiny na Slovensku. Taková činnost sdružení není ale známá. Peníze poukázala Maďarská národní loterijní společnost (225 tisíc), státní Nadace Gábora Bethlena (64 tisíc) a také přímo od úřadu maďarské vlády (645 tisíc). Vcelku odůvodněné je podezření, že prostřednictvím Főnixu byla financována Strana maďarské komunity. K této domněnce vede zjištění, že např. předseda sdružení Ľudovít Pósa v roce 2014 daroval straně 45 tisíc eur.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …