Jan Urbach: Moskevský prospekt v Kyjevě bude Banderův

08.07.2016 19:47

Včera informovala Městská rada Kysjeva, že bylo přijato rozhodnutí o přejmenování Moskevského prospektu, jedné z hlavních ulic města, jménem teroristy a válečného zločince Stepana Bandery.

Jan Urbach: Moskevský prospekt v Kyjevě bude Banderův
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Setnina před portrétem Stepana Bandery

Bandera byl vůdcem jedné z frakcí Oganizace ukrajinských nacionalistů. Její ozbrojené křídlo – UPA – je zodpovědné za vraždy tisíců obyvatel neukrajinského původu – Poláků, Židů, Čechů … zejména na Volyni a ve východní čási Haliče. V meziválečném Polsku byl Bandera organizátorem teroristických akcí proti orgánům Polska a také SSSR. Za atentát na minitra vnitra Polska Bronisława Pierackiého v roce 1934 ve Lvově byl odsouzen k trestu smrti, později byl rozsudek změněn na doživotí.

Po obsazení Polska Němci byl propuštěn. V roce 1941 byl internován, když vyhlásil samostatnou Ukrajinu a v internaci byl do roku 1944. Po skončení války žil v Mnichově jako Stefan Popiol a chtěl odcestovat do USA. Americký velvyslanec však s ohledem na jeho teroristickou činnost zabránil vydání víza. V roce 1959 byl zabit příslušníkem sovětské tajné služby. Rozhodnutím prezidenta Ukrajny Viktora Juščenka mu byl v roce 2010 udělen titul Hrdina Ukrajiny. Na podnět jaho nástupce Viktora Janukovyče soud dekret zrušil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…