Jan Urbach: Němci chtějí prosadit evropskou armádu

10.11.2016 10:12

Britský list Daily Mail píše o záměrech německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové upevňovat vojenský potenciál Evropy stejně energicky jako NATO. „Kvůli politice Kremlu po dobu tří let sledujeme ze strany NATO vážný přístup k modernizaci," prohlásila.

Jan Urbach: Němci chtějí prosadit evropskou armádu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: EU armáda

„Bylo to správné a důležité, ale myslím si, že musíme vynaložit přinejmenším stejnou energii pro modernizaci evropské bezpečnostní a obranné unie." Myšlenka o vytvoření evropské armády se již dávno vznáší ve vzduchu, ale narážela na opozici Londýna, píše list Daily Mail. Podle Leyenové takovou iniciativu je nutné realizovat s vědomím toho, že podobný vojenský blok nemá konkurovat NATO, ale doplňovat ho.

Jako příklad jednoho z možných úkolů pro evropskou armádu uvedla práci s Afrikou s cílem zastavit nekončící vlny uprchlíků z tohoto kontinentu. Ursula von der Leyenová, jak upozorňuje list, chce, aby EU vytvořila v Bruselu vojenský štáb. Na schůzi ministrů, která se má uskutečnit příští týden v hlavním městě Belgie, Německo spolu s Francií, Itálií a Španělskem hodlá prosadit výstavbu evropské armády.

Nicméně jak píše Daily Mail, tato iniciativa se setká s odporem ze strany Velké Británie. Britský ministr obrany Michael Fallon minulý měsíc prohlásil, že Londýn zajistil podporu několika zemí, aby mohly vzdorovat jakýmkoli krokům, které by mohly přispět k vytvoření konkurenci NATO.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …