Jan Urbach: Němci podle Dudy bestiálně vraždili dům od domu

03.08.2016 7:35

Většina obyvatel Varšavy byla zavražděna. Nezemřeli v boji, ne v průběhu bojů, zemřeli proto, že je Němci systematicky a chladnokrevně dům od domu vraždili, bylo to absolutně bestiální, “ řekl polský prezident Andrzej Duda při příležitosti 72. výročí vypuknutí Varšavského povstání.

Jan Urbach: Němci podle Dudy bestiálně vraždili dům od domu
Foto: Archiv Ivana Šterna
Popisek: Povstání ve Varšavě roku 1944

Svá slova pronesl na hřbitově varšavské čtvrti Wola před pomníkem „Zemřeli neporaženi“. Právě v této čtvrti ve dnech 5. – 7. srpna Němci povraždili okolo 60 000 obyvatel, mužů, žen a dětí. Byl to pravděpodobně největší jednorázový masakr civilního obyvatelstva v Evropě v období II. světové války. Historici soudí, že v srpnu a září bylo zabito až 180 tisíc varšavských civilistů mimo bojové operace.

Po porážce povstání bylo vyhnáno asi 550 tisíc přeživších, okolo 150 tisíc z nich bylo vyvezeno do pracovních a koncentračních táborů. V průběhu bojů, ale jak připomenul prezident Duda, zejména po jejich skončení, Němci systematicky Varšavu ničili. Likvidováno bylo 55 procent předválečné zástavby.

Andrzej Duda deklaroval, že Polsko nikdy nezapomene na své hrdiny, „skvělé povstalce, obyvatele Varšavy, kteří dali život za svobodu a své město“. Připomenul, že mluvit o tom, čím bylo Varšavské povstání, bere jako povinnost a bude to povinností i jeho následníků. Připomeňme, že díky úsilí bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského bylo ve Varšavě postaveno Muzeum Varšavského povstání.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…