Jan Urbach: Německo odmítlo jednat o reparacích Řecku

21.10.2019 16:16

Německo oficiálně odpovědělo na červencovou výzvu Řecka k zahájení jednání jednání o reparacích za škody, které Německo za II. světové války v Řecku způsobilo. Podle Řecka válečné ztráty dosáhly výše odpovídající dnes 289 miliardám euro. S výzvou k diskusi o reparacích se na Berlín obrátila předchozí vláda na základě požadavku řeckého parlamentu. V pátek obdržel řecký velvyslanec v Berlíně Teodoros Daskarolis oficiální odmítavou odpověď.

Jan Urbach: Německo odmítlo jednat o reparacích Řecku
Foto: archív autora
Popisek: Heinrich Himmler a příslušníci zločinecké ukrajinské divize SS Galizien.

„Právní stanovisko spolkové vlády v této otázce se nemění: otázka reparací byla definitivně vyřízena. V této věci se nic nezměnilo,“ uvedl mluvčí německého ministerstva zahraničních věcí.  Ačkoli Berlín odmítá Řecku vyplatit reparace, včetně splacení vynucené půjčky od Řecké národní banky, přiznává morální a politickou odpovědnost za křivdy, které Němci v Řecku spáchali za II. světové války. „Máme naději, že můžeme s Řeckem jít nadále cestou, kterou se vydali dřívější pokolení,“ řekl mluvčí.   Berlín se při odmítání řeckých požadavků na reparace odvolává na dohodu obou států z roku 1960, na jejímž základě Německo vyplatilo Řecku 115 milionů marek.  Německá vláda považuje reparace za uzavřenou otázku na základě smlouvy 2 + 4 z roku 1990, která byla uzavřena mezi Spolkovou republikou Německo a Německou demokratickou republikou a vítěznými mocnostmi z II. světové války  - Sovětským svazem Spojenými státy, Velkou Británií a Francií. Ve smlouvě ovšem nejsou žádné bezprostřední zmínky o reparacích a Řecko nebylo smluvní stranou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla