Jan Urbach: Neoprávněně optimistický M. Schulz

15.08.2017 7:36

Předseda německých sociálních demokratů a jejich lídr pro zářijové volby do Spolkového sněmu Martin Schulz dnes řekl, pro německou televizi ZDF, že je stále přesvědčený o možnosti porazit CDU/CSU a kancléřku Angelu Merkelovou.

Jan Urbach: Neoprávněně optimistický M. Schulz
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

„Myslím, že stále mám šanci vést budoucí vládu,“ řekl plný optimismu. Ovšem dnes deníkem „Bild“ zveřejněný průzkum ukazuje, že SPD si sice polepšila o jedno procento na 24 procent, ale blok CBU/CSU si nadále udržuje podporu na úrovni 38 procent. Možná odchylka je 2,5 procenta plus i mínus. Schulz sice měl krátkodobý úspěch poté, co se na počátku roku stal lídrem sociálních demokratů, ale později se voličské preference vrátily k původním hodnotám. Bývalý předseda Evropského parlamentu možná spoléhá na vytvoření povolební koalice „všichni proti Merkelové“, ale je to účet bez voličů, kteří musí rozhodnout o tom, koho do Spolkového sněmu vyšlou. Podle dosavadních průzkumů je taková koalice iluzorní a Merkelová má nechybně lepší koaliční potenciál. Dá se spíše předpokládat odchod SPD do opozice, dnes vládne v koalici s CDU/CSU, protože další období koaličního vládnutí by vedlo k pokračující bagatelizaci významu SPD.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…