Jan Urbach: Nevědoucí A. Merkelová

03.09.2017 7:39

Německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila, že bere vážně situaci v Polsku. Není prý možné držet jazyk za zuby, neboť jde o základy unijní spolupráce. V podstatě tak reagovala na změny v polském soudnictví a kroky proti Polsku ze strany Evropské komise. Vláda ve Varšavě usiluje o reformu soudnictví a více než čtvrt století od pádu komunismu a jeho „debolševizaci“.

Jan Urbach: Nevědoucí A. Merkelová
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Na tiskové konferenci se ke slovům Merkelové vyjádřil polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro. Prohlásil, že neví, zda si kancléřka Merkelová uvědomuje, že německá vláda a němečtí politici mají výloučnou pravomoc rozhodovat o tom, kdo bude soudcem německého nejvyššího soudu. Změny v polském systému soudnictví, které kritizuje Evropská komise, nejdou podle ministra tak daleko, jaká je realita v Německu. Ministr spravedlnosti a ani vláda nebudou mít, v případě schválení změn navrhovaných vládní stranou, takový vliv na to, kdo bude soudcem Nejvyššího soudu, jako je tomu v Německu, tvrdí Ziobro. Vyvozuje z toho, že Merkelové slova potvrzují, že jde jen o politiku a o nic více. Podle Poláků nemá Evropská komise žádné právo zasahovat do úpravy soudnictví v členských zemích. Komise toto stanovisko dnes odmítla. Dlužno podotknout že kroky proti Varšavě ze strany Bruselu, Paříže a Berlína sice oslavuje protivládní opozice, jejíž podpora ovšem klesá, naopak pravděpodobně posiluje postavení vládní strany Právo a Spravedlnost.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…